Крал Лионел Меси отново демонстрира качества, заради които мнозина му свалят шапка, а дори целуват краката му. Благодарение на поредната порция магия, която поднесе в двубоя с Атлетико Мадрид, Барселона се поздрави с победата от 1:0 и вече докосва титлата в Ла Лига. Логично единственото попадение в срещата от 27-ия кръг на испанското първенство, играла се на "Камп Ноу", бе дело на аржентинеца. Не стига, че голът бе под юбилейния номер 600 на сметката на Лео, а на всичкото отгоре бе реализиран от пряк свободен удар. Любопитното е, че десетката на Барселона се разписва със "синьо-червената" фланелка в трети пореден мач от фаул в Примера.

Крал Меси с гол номер 600 в своята кариера

Диего Симеоне пък за пореден път не успя да намери вярната стратегия спрямо каталунския тим. До голяма степен тази победа уби интригата в Примера дивисион, въпреки че няколко грешни стъпки биха могли и да стопят разликата. Това към момента обаче изглежда прекалено илюзорно, тъй като "лос кулес" дръпнаха на 8 точки пред преследвачите си Атлетико с актив от 69 точки. Далеч зад "дюшекчиите" е Реал Мадрид с 54 точки. 

Барселона даде свидна жертва в двубоя с Атлетико

Емоционално видео, в памет на наскоро починалия легендарен футболист на каталунците Енрике Кастро – Кини, разчуства привържениците на домакините преди началото на двубоя. Кини си отиде от този свят на 68-годишна възраст от инфаркт.

Двата тима запазиха минута мълчание преди старта на срещата за италианския национал Давиде Астори, който ни напусна едва на 30-годишна възраст.

Първото полувреме възпитаниците на Ернесто Валверде наложиха темпото си на игра, а мегазвездата на домакините Лионел Меси блестеше с чудовищната си изяви на терена. По всичко личеше, че това е денят на Лео, а положенията не закъсняха. 

В 5-ата минута Иниеста получи  топката и напредна към наказателното поле. Капитанът на каталунците стреля от дъгата, но топката рикошира в крака на съперников играч и премина встрани от вратара.

В 21-ата минута Лионел Меси показа част от своята вдъхновяваща магия. Той успя да навърже цели четирима от футболисите на Атлетико и да достигне до отлична позиция за стрелба. Аржентинецът отправи удар от границиара на наказателното поле, но не успя да насочи добре и топката се озова право в ръцете на Ян Облак. 

Секунди по-късно Томас опита удар от дистанция, но топката премина встрани от лявата греда.

В 22-ата минута феновете на Барселона изтръпнаха, след като Андрес Иниеста поиска медицинска помощ. Капитанът на "блаугранас" обаче бързо се върна на терена.

Четири минути по-късно Меси за пореден път доказа класата на един от най-добрите футболистие на планетата. Той получи правото да изпълнява пряк свободен удар и успя да завърти блестящо топката в горния десен ъгъл на вратата на Ян Облак. Стражът на "дюшекчиите" бе безпомощен. По този начин Лео реализира своя гол номер 600 в кариерата си. 

В 34-ата минута след двойно между Коутиньо и Суарес, бразилецът шутира от движение от средно разстояние, но Ян Облак внимаваше.

В 36-ата минута обаче Андрес Иниеста напусна терена под аплодисментите на публиката. Контузията, която получи по-рано в бедрото очевидно му попречи да играе. На неговото място в игра се появи Андре Гомеш. 

В 38-ата минута Лео Меси отлично намери Коутиньо в ляво на наказателното поле. От там бразилецът опита мощен шут, но Ян Облак се отличи с добра реакция и изби.

В 44-ата Жерар Пике се извиси най-високо, за да засече центриране от корнер с глава, но топката премина на сантиметри над гредата.

Второто полувреме започна отново с натиск на домакините, въпреки че възпитаниците на Диего Симеоне по-често стигаха до топката и опитваха да създават атаки. 

В 58-ата минута отново се откри страхотна възможност за попадение на Меси от фаул, но този път Лео насочи топката право в стената от около 22 метра.

В 74-ата минута дойде и първия удар към вратата на Тер Стеген от страна на Антоан Гризман. Френският нападател получи топката на границата на наказателното поле и стреля от движение, но изпълнението му бе разочароващо.

Три минути по-късно грешка в защита от страна "дюшекчиите" можеше да им коства скъпо, след като Суарес предоля атрактивно Ян Облак, но страничният рефер вече бе вдигнал флага си за засада.

Опасностите пред вратата на "дюшекчиите" се редяха една след друга и Меси за пореден път проби през центъра, но шутът му от границата на наказателното поле мина над гредата.

В 80-ата минута Коутиньо с няколко класни действия предоля няколко от защитниците на Атлетико и нахлу в наказателното поле. Там обаче след съприкосновение със Саул Нигес се строполи на земята. Главният рефер не прецени, че е извършено нарушиение срещу бразилеца и остави играта да продължи

В 86-ата минута Анхел Кореа центрира в наказателното поле към Диего Коста. Бразилецът пусна пас към Гамейро, който изпрати топката директно във вратата на Тер Стеген от няколко метра, но в крайна сметка бе отсъдена засада. Видеоповторенията показаха, че Коста вдействителност се в намира зад защитата на каталунците. Това бе и последната по-опасна ситуация в срещата.

Вижте съставите на двата тима:

Барселона: Тер Стеген; Серхи Роберто, Пике, Умтити, Алба; Коутиньо, Ракитич, Бускетс, Иниеста; Меси, Луис Суарес

Атлетико: Облак; Върсалко, Хименес, Годин, Филипе Луиш; Саул, Габи, Томас, Коке; Гризман, Коста