„Los pepineros” - така наричат в Испания футболистите и феновете на Леганес. Припомняме: Леганес, който отстрани европейския шампион Реал Мадрид за Купата на краля!

А „Los pepineros” на български означава производители на краставици. Или чисто и просто „краставичарите“.

Но защо точно „краставичарите“? Ето историята на скромния Леганес.

Голям провал за Реал Мадрид!

Едноименното селище на 11 км от центъра на Мадрид сега има 190 000 жители, но навремето и имал само 6000. Тогава тази зона, южно от Мадрид, е захранвала със зеленчуци столицата на Испания. А най-известният продукт на хората от Леганес били крастивиците. Та оттам „краставичарите“.

Когато тези хора идвали на пазара в Мадрид, се чувало от много места: „Хайде, идват краставичарите“.

Футболните „краставичари“ имат 90-годишна история. И в 88 от нея са се подвизавали между втора и шеста дивизия на испански футбол. Само в последните две се намират в елита. А сега са на върха на славата.

Между другото, Реал завърши тазгодишното си участие в Купата на краля без домакинска победа, което е изключително странно негативно постижение. Европейският и световен клубен шампион направи 2:2 у дома с третодивизионния Фуенлабрада, също 2:2 с втородивизионния Нумансия, за да се препъне тотално срещу гореспоменатия Леганес – 1:2. Любопитното е, че преди това и при трите си гостувания Реал беше постигнал победи, съответно с 2:0, 3:0 и 1:0. Но при третия случай стомната се счупи на „Сантяго Бернабеу“.