Леганес пренаписа историята си, докато Реал Мадрид отново огорчи феновете си. „Белите“ отпаднаха на четвъртфиналите за Купата на Краля, след като не успяха да преодолеят „лос пепинерос“. Те наваксаха пасива си от 0:1 от първия двубой и след победа от 2:1 на „Сантиаго Бернабеу“, актуалният европейски клубен и испански шампион бе елиминиран.

Същевременно успехът се оказа с особена стойност за Леганес, който за първи път достига до полуфиналната фаза на втория по престиж турнир в страната.

Героят за Леганес: Това бе нашият ден, оставихме сърцата си на терена

Реал Мадрид не показа достатъчно бойко лице, за да намери място в следващия етап и така изненадата стана факт. Леганес бе по-активният състав почти през целия мач, като единствено в заключителните минути на срещата и в триминутното продължение „лос бланкос“ упражниха осезаем натиск, който обаче не даде резултат.

Попаденията за „лос пепинерос“ бяха дело на Хавиер Ерасо и Габриел. Карим Бензема бе точен за домакините.

Леганес влезе уверено в мача, а в петата минута гостите създадоха първата по-опасна ситуация. Клаудио Бовю излезе на добра позиция в наказателното поле, след което шутира, но встрани от вратата.

След 31-ата минута опитите на гостите да наваксат пасива си от 0:1 от първия двубой дадоха резултат. Хавиер Ерасо се възползва великолепно от грешка в отбраната на  Кралския клуб, поведе си почти фронтално на вратата и с мощен удар от над 20 метра опъна мрежата на Кико Касия за 1:0.

До края на първата част Леганес бе по-активен, а в 45ата минута Бовю получи в наказателното поле, но изстрелът му мина покрай десния стълб.

След почивката Реал стартира по-настървено и само две минути след подновяване на играта резултатът бе изравнен. Момчетата на Зинедин Зидан проведоха атака като по учебник, възползвайки се и от грешка на противника около средата на терена. Tопката бе пусната към Карим Бензема, който нахлу отдясно в пеналта и с техничен удар прехвърли вратаря за 1:1.

Добрата игра на „лос пепинерос” обаче не бе разколебана след изравнителното попадение. Напротив бе възнаградена и с втори гол. В 55-ата минута Леганес изпълни корнер отляво на вратата на Кико Касия. Открият головата сметка за Леганес Ерасо центрира, а Габриел засече прецизно за 2:1.

Попадението сякаш вля допълнителен импулс в играта на гостите и в 71-ата минута феновете на „Бернабеу“ станаха свидетели на нова добра атака на съперника на любимия им тим. Ерасо получи добър пас в пеналта и отклони топката с глава, ала бранител на Кралския клуб изчисти своевременно.

В заключителните минути играчите на „белия балет“ натиснаха здраво съперника си, а играта се развиваше предимно в половината на Леганес. Мадридчани направиха няколко чудесни атаки, а в 85-ата капитанът Серхи Рамос отправи удар с глава, а стражът на гостите със сетни сили извади топката, която летеше под рамката. Малко преди това възможност се разкри и пред Борха Майорал, но отново без успех. 

По този начин мадридският гранд напусна надпреварата и затвърди наложилата се от началото на сезона тенденцията за колебливи изяви, а възможностите за приключване на кампанията с трофей намаляха с още една. Припомняме, че в Примера „кралете“ заемат четвъртата позиция 35 точки, докато лидерът Барселона има 54. Реал Мадрид е с мач по-малко, а в следващия кръг му предстои много важна визита на Валенсия. „Прилепите“също срещнаха сериозни трудности на четвъртфинала срещу Алавес, но все пак след дузпи продължиха към полуфиналите.

За Леганес предстои домакинство на Еспаньол.