"Ел Класико“ не разочарова! Отборите на Реал Мадрид и Барселона изиграха магичен двубой, който може да се окаже с решаващо значение за титлата в Испания през този сезон. С победата се поздрави тимът на Реал, който успя да излъже Барселона и го надви с 2:1. Карим Бензема откри в 14-ата, а Тони Кроос удвои в 28-ата минута. Оскар Мингеса върна един гол в 60-ата минута, който обаче се оказа недостатъчен. 

Шампионите започнаха изключително силно двубоя и до 30-ата минута вече водеха с два гола. Те удариха и греда, преди това да стори и Меси в края на първата част, когато замалко да се разпише директно от корнер. През втората част темпото стана убийствено, като "каталунците" успяха да натиснат сериозно Реал и върнаха едно попадение. В последните секунди пък и късметът не беше на тяхна страна, след като удариха греда. Малко преди това "белите" бяха останали с 10 души заради червен картон на Каземиро.

С тази победа Реал се изравни на върха с градския си съперник Атлетико, който обаче е и с мач по-малко. Двата тима са с по 66 точки, докато Барса е на трета позиция с 65 и изглежда, че битката за титлата ще се води до последния кръг. За "лос бланкос" предстои гостуване на Ливърпул в мач-реванш от 1/4-финаите в Шампионската лига, а през уикенда след това имат мач с Хетафе. "Каталунците" пък ще играят финал за Купата на Краля с Атлетик Билбао. 

КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Срещата запона в спокойно темпо, като първата ситуация дойде в петата минута и бе на сметката на домакините. Винисиус Жуниор обаче не успя да достигне до отлично извеждащо подаване отляво в наказателното поле. 

В десетата минута Лионел Меси намери Жорди Алба отляво, а крайният бранител центрира опасно в наказателното поле, но Тио Куртоа успя да игре с топката точно пред погледа на Усман Дембеле.  

Само четири минути след това Реал първи нанесе своя удар. Федерико Валверде свърши отлича добра работа, като превзе много терен в половината на Барса и подаде за Лукас Васкес вдясно. Крайният бранител центрира на близката греда, където Карим Бензема изпревари Роналд Араухо и с отигра топката превъзходно с пета и тя се озова в мрежата на Марк-Андре тер Стеген - 1:0.  

В следващите минути Барса владееше повече топката, като атакуваше през центъра, но безуспешно.

Реал дочака своя шанс и отбеляза втори гол с втория си точен удар във вратата. В 26-ата Винисиус успя да се справи с двама играчи на гостите и след това бе фаулиран от Роналд Араухо точно пред наказателното поле. Последва пряк свободен удар, който бе изпълнен от Тони Кроос. Германският национал стреля, топката рикошира последователно в Сержиньо Дест и Жорди Алба и попадна в мрежата на Тер Стеген за 2:0 в 28-ата минута.  

Реал продължи да доминира през първата част и бе много близо до трети гол в 35-ата минута. Феде Валверде шутира силно в наказателното поле, но топката се отби в десния страничен стълб на вратата на гостите, а след това Тер Стеген спаси при добавката.

В 38-ата минута Усман Дембеле претендираше, че е бил фаулиран в наказателното поле от Ферлан Менди, но съдията не уважи претенциите на французина.

Две минути преди края на първата част се наложи да бъде извършена принудителна промяна в тима на Реал. Лукас Васкес напусна с контузия, но бе заменен от Алваро Одриосола.

В добавеното време на първата част Меси можеше на два пъти да върне един гол. В първата ситуация аржентинецът опита да изненада Куртоа, след като стреля директно от корнер, но ударът му срещна дясната греда на белгиеца. Секунди след това, след центриране от нов корнер, Меси бе оставен сам на далечната греда, но изстрелът му бе париран от Куртоа.   

На почивката Роналд Куман пусна в игра Антоан Гризман на мястото на Сержиньо Дест.

В 55-ата минута Френки де Йонг намери с хубаво центриране Гризман, който стреля, но покрай вратата. Впоследствие беше вдигната и засада на французина. Две минути след това Бензема нанасе удар, но неточно.  

След точно час игра Барса успя да върне едно попадение. Алба центрира отляво в наказателното поле, където Гризман много хитро пропусна топката и от въздуха Оскар Мингеса засече във вратата на Куртоа – 2:1.

Веднага след попадението Зинедин Зидан предприе смяна. Марко Асенсио се появи на мястото на Федерико Валверде.

В 63-ата минута Реал удари греда за втори път. Ферлан Менди и Винисиус разиграха добре, след което бразилецът напредна отляво в наказателното поле и стреля, получи се рикошет в Араухо и кълбото се отби от дясната греда на Тер Стеген.

Три минути след това отново Винисиус имаше чудесен шанс, след като напредна на скорост в половината на „каталунците“, стигна до наказателното поле и след това реши да търси Бензема, но Араухо внимаваше и успя да пресече паса.   

Сержи Роберто се появи на мястото на Серхио Бускетс малко след това. 

В 68-ата минута Кроос можеше да се разпише с глава, но от близко ударът му бе изчистен от голлинията- 

В 71-ата минута Меси комбинира със Сержи Роберто, който пък намери отдясно Мингеса. Бранителят влезе в  наказателното поле и опита да намери далечния ъгъл, но неуспешно.  

Веднага след това бяха извършени няколко смени и в двата отбора. За Реал се появиха Мариано Диас, Иско и Марсело, които замениха Карим Бензема, Тони Кроос и Винисиус Жуниор. За Барса влезе Илайш Мориба на мястото на Роналд Араухо. Малко по-късно Мартин Брайтуайт и Тринкао също се появиха, като замениха Усман Дембеле и Педри.  

В 84-ата минута Одриосола сбърка и това даде шанс на Алба да излезе сам срещу Куртоа и да пусне топката покрай тялото му, но не и във вратата. След това Менди изпусна Брайтуайт и леко го докосна с ръка и последва падане на датчанина. Футболистите и целият щаб на Барселона поискаха дузпа, но съдията обаче не отсъди наказателен удар, а само вдигна жълт картон на Мингеса за оспорване на решението.   

В 90-ата минута домакините останаха с 10 души, след като Каземиро беше изгонен за два жълти картона. Последва фаул пред наказателното поле на Реал, но Меси стреля слабо и право в Куртоа.

В последните секунди от срещата късметът покри сериозно Реал. Младият Мориба нацели напречната греда на вратата на Куртоа и не успя да донесе изравняването на своя тим. Така приключи и големият сблъсък.   


FT | РЕАЛ МАДРИД – БАРСЕЛОНА 2:1

1:0 Карим Бензема 14'

2:0 Тони Кроос 28'

2:1 Оскар Мингеса 60' 

Червен картон: Каземиро (Реал Мадрид) 90'

Стартови състави на двата отбора:

РЕАЛ МАДРИД (4-3-3): 1. Тибо Куртоа - 17. Лукас Васкес, 3. Едер Милитао, 6. Начо Фернандес, 23. Ферлан Менди - 10. Лука Модрич, 14. Каземиро, 8. Тони Кроос - 15. Федерико Валверде, 9. Карим Бензема (к), 20. Винисиус Жуниор 

Старши треньор: Зинедин Зидан

БАРСЕЛОНА (3-4-2-1): 1. Марк-Андре тер Стеген - 15. Клеман Лангле, 4. Роналд Араухо, 28. Оскар Мингеса - 18. Жорди Алба, 21. Френки де Йонг, 5. Серхио Бускетс, 2. Сержиньо Дест - 16. Педри, 10. Лионел Меси (к) - 11. Усман Дембеле 

Старши треньор: Роналд Куман


Главен съдия: Хесус Хил Мансано, Испания

Стадион: „Естадио Алфредо ди Стефано“, Мадрид, Испания