Барселона укроти вихрения в началото тим на Атлетик и го удари с 3:0 в мач от 21-ия кръг на Примера дивисион. Резултатът даже позволи през второто полувреме Луис Енрике да даде почивка на Лео Меси и Жерар Пике, предвид натоварената програма на каталунците.

Атлетик започна бурно мача и още във втората минута тресна гредата на вратата на Барса. Раул Гарсия стреля от малък ъгъл, но видя удара си отбит от рамката.

В 12-ата минута Иняки Уилямс отправи страховит удар с глава от томката на дузпата, но той пък видя как топката минава малко встрани на вратата на Барса. Именно тогава немалка част от трибуните, гарнирани с внушителните 83 844 зрители, размахаха бели кърпички и се чуха освирквания в знак на протест срещу съдийството в Испания, донесло напоследък доста отсъждания в ущърб на каталунския гранд.

И както става често, отборът, който пропуска, инкасира гол. Играещият в този мач вместо Луис Суарес Пако Алкасер откри малко пространство за себе си след пас на Неймар и вкара едва втория си гол с екипа на Барса – 1:0 в 18-ата минута.

В 40-ата минута Лео Меси изпълни своя специалитет – пряк свободен удар, като този път позицията бе встрани от наказателното поле. Стражът на баските Горка Ираисос не съумя да реагира, провали се при удара на Меси в средата на вратата и това означаваше 2:0 за каталунците.

С гола си за 2:0 Лионел Меси подобри клубния рекорд за Барселона по отбелязани голове от преки свободни удари - 27.

После най-добрият за Барса през първата част Неймар отново имаше положение пред себе си, изведен зад защитата, но не бе точен.

Луис Енрике извади през второто полувреме Жерар Пике, тъй като усети болки и за да го предпази от усложнения.

В 63-ата минута Енрике реши да даде почивка и на суперзвездата Лео Меси, който бе сменен от Сержи Роберто.

Индивидуален пробив на Алеиш Видал в 67-ата минута направи преднината на Барса класическа – 3:0.

С 45 точки Барселона се приближи на една точка зад лидера Реал Мадрид, но „Белия балет“ има два мача по-малко.

Атлетик е на осмо място с 32 точки.