Барселона се откъсна на върха в Примера дивисион след победа над прекия си преследвач Атлетико Мадрид. Каталунците имаха нужда от пълен обрат, за да надделеят с 2:1, като заради грубите си изяви, "дюшекчиите" завършиха с двама души по-малко на терена. 

Иначе Коке даде ранна преднина на мадридчани, но Меси с 25-ия си гол в 28 мача срещу този съперник изравни, а после и Луис Суарес направи обрата. Последваха червените картони на Филипе Луис и Диего Годин, което направи задачата на Атлетико за изравняване невъзможна. 

Така каталунците дръпнаха с три точки на върха, а са и с мач по-малко срещу Спортинг Хихон. Те вървят уверено напред по пътя към защита на титлата си.  

Двата тима изиграха едно наистина невероятно първо полувреме. То започна с по-чисти положения за гостите, като още в 4-та минута Антоан Гризман не можа да се разпише от страхотна ситуация след далечен удар. Тогава Клаудио Браво отби. 

В 10-та минута обаче "дюшекчиите" вече водеха. При една бърза контра Саул Нигес се измъкна на десния фланг и центрира около точката на дузпа, където непокрит беше оставен Коке. Той от воле препарира Клаудио Браво и тимът му дръпна в резултата.  

Каталунците се активизираха след този развой, но нямаха много чисти положения. Лео Меси опитваше само да затруднява Ян Облак, но предимно от статични положения. Натискът на Барса обаче беше повече от осезаем. 

И той се отплати с изравнително попадение в 30-та минута. Тогава Неймар и Жорди Алба направиха хубава комбинация по левия фланг на нападението и испанският национал пусна към непокрития Меси около точката на дузпата. А от там аржентинецът не прощава - 1:1. 

Последваха доста напрегнати моменти, но и домакините продължаваха да са доста по-активни. Личеше си, че търсят пълния обрат и усилията им бяха възнаградени в 38-та минута при една страхотна контра. 

Тогава Дани Алвеш с феноменален пас по конец изведе Луис Суарес зад защитата и сам срещу Ян Облак. Ударът му беше зверски силен и словенският страж нямаше какво да направи, освен да извади топката от мрежата - 2:1. 

По всичко изглеждаше, че това ще е всичко преди почивката, но не беше така. В 44-та минута Филипе Луис влезе брутално в коляното на Лео Меси и за малко да го контузи тежко. Аржентинецът в последния момент се опази, но влизането на бразилеца беше за директен червен картон и той го получи. Така "дюшекчиите" останаха само десетима на терена за втората част. 

Въпреки че бяха по-малко като бройка на терена, гостите от Мадрид бяха съвсем близо до изравняването в 57-та минута. Тогава след центриране на Нигес, защитата на Барса изостави Антоан Гризман сам срещу Браво и французинът стреля, но стражът на домакините изби с крак в корнер. 

Малко след това обаче последва нов тежък удар по Атлетико. В 65-та минута Диего Годин влезе много грубо в краката на Луис Суарес и заслужено получи втори жълт картон, като така гостите останаха само деветима и имаха непосилна задача, за да се докопат поне до равенство. 

След тази ситуация Барса "дръпна ръчната", като гледаше предимно да позволява да се стига до положения пред Браво. Арда Туран в 78-та минута пропусна да накаже бившия си клуб, като стреля на сантиметри от гредата. Меси и Суарес след него имаха своите положения, но и те не успяха да преодолеят Ян Облак. 

В крайна сметка този резултат се запази и Барса се откъсна на върха с 51 точки и мач по-малко. Атлетико е втори с 48 и каталунците им се откъсват полека-лека от погледа.