Барселона не повтори голямата издънка на Реал Мадрид и продължи участието си за Купата на Краля. В четвъртфинален мач реванш Барса победи градския си съперник от Еспаньол с 2:0 и така успя да компенсира за поражението с 0:1 в първия двубой.

Голове на Луис Суарес и Лео Меси донесоха успеха за тима на Ернесто Валверде, който по този начин се присъедини към Валенсия, Севиля и Леганес на жребия за полуфиналите, който е в петък.

Барса заслужи напълно успеха си като на "Камп Ноу" бе категорично по-добрият от двата отбора. Все пак фактът, че един гол на чужд терен можеше да класира Еспаньол напред, държеше интригата до последно.

Преди мача с феновете се раздели Хавиер Масчерано, а през второто полувреме официален дебют за тима направи Филипе Коутиньо, който в минутите си на терена бе сред най-активните за Барса.

Резултатът бе открит още в 9-ата минута, когато Меси изведе отдясно Алейш Видал, който центрира в наказателното поле. Там отбраната на Еспаньол бе много неориентирана и остава абсолютно сам Луис Суарес, който с глава реализира за 1:0.

Гостите опитаха веднага след гола да изнесат играта малко по-напред по терена, но това не се получи особено успешно. В 25-ата минута Меси удвои аванса на своя отбор и му осигури водеща позиция в сблъсъка. Той бе точен след изстрел извън наказателното поле, който рикошира леко в защитник на съперника и стана невъзможен за спасяване от вратаря Пау Лопес.

Малко след това аржентинецът получи хубав пас от Андрес Иниеста, но топката мина на сантиметри от страничния стълб. В самия край на полувремето отново Меси бе близо до попадението след перфектен пас зад отбраната на Серхио Бускетс. От въздуха обаче аржентинецът не успя да засече във вратата.

През второто полувреме ситуацията на терена не се промени и Барса продължи да бъде по-активният отбор, макар и положенията да не бяха толкова много. 

Сериозно такова обаче имаше в 75-ата минута, когато един след друг Суарес и Иван Ракитич имаха отлични позиции за стрелба, но Лопес спаси ударите им.

Малко след това имаше съмнения за дузпа в полза на Еспаньол, след като Жерар Морено падна в наказателното поле. Съдията Антонио Лайоз обаче не свири.

В 88-ата минута пък Меси можеше да сложи точка на спора, засичайки с глава перфектно центриране отдясно на Ракитич. Той обаче нацели гредата и така интригата се запази до последно, макар че Барса контролираше играта перфектно в тези последни минути и не даде шансове на съперника да организира каквато и да е голова атака.

Така Барса очаква жребия в петък, а първите мачове от полуфиналите са още следващата седмица.