Ла Лига се завръща през този уикенд. 88-то издание на надпреварата противопоставя шампиона Барселона на другите двата големи претендента – Атлетико и Реал. Големият въпрос е как ще се развие битката за титлата – Соло, Дуо или Чоло...

Тимовете от по-задна позиция също има какво да предложат, но с оглед на техния по-малък финансов потенциал, те трудно могат да бъдат реални съперници на трите коня, които в последните няколко години дърпат „чергата“ към себе си.

Все пак Валенсия, Виляреал, Севиля и Бетис ще опитат да развалят партито на големите. Изглежда сякаш тимът на Марселино Гарсия Торал – Валенсия, ще бъде най-близо до големите. Идването на Миши Батшуай под наем на „Местая“ и покупките Кевин Гамейро и Денис Черишев са заплаха на всяка отбрана. Виляреал ще бъде със своята излекувана звезда Санти Касорла, който ще запише първия си мач след октомври 2016 г. Има ли сили „жълтата подводница“ да изплува на повърхността и да обърка нечии сметки?

Андалусийският Бетис също е там някъде и ще се цели в местата за Европа. Тимът от „Бенито Виямарин“ бе един от шестте тима, които победиха Реал Мадрид през миналия сезон. Магнетичният португалец Уилиям Карвальо и Сидни са в състава на „зелените“, като ще опитат да спрат многото голове, които влизат във вратата на тима.

Градският съперник Севиля също лесно пропуска много попадения – цели 59 през миналата кампания. Новият треньор Пабло Мачин изведе Жирона до промоция през 2016/2017г., а в следващия сезон качи новаците до 10-то място в таблицата. Голямата звезда Стивън Н‘Зонзи напусна Андалусия и потегли към италианския Рома.

Една Ла Лига без великия Киборг, но с вечното Божество

По-рано ви представихме трите основни фаворита за трофея– Барселона, Атлетико Мадрид и Реал Мадрид, а сега е ред на останалите отбори в Ла Лига.

Какво да очакваме от тях:

Валенсия

Старши треньор: Марселино

Пристигнали: Жорфи Кондигбия, Муктар Диакаби, Кристиян Пичини, Даниел Вас, Денис Черишев, Миши Батшуай

Напуснали:  Жоао Кансело, Неманя Максимович, Мартин Монтоя, Фабиен Ореяна, Закария Бакали, Нани, Кристиано Пичини, Даниел Вас

Прогноза: 4

Участието в Шампионска лига може да разсея „прилепите“. Преди две години с китайски инвеститор Лин клъбът бе близо до фалит и отпадане от Лигата. Но нещата се стабилизираха и в момента валенсианците на Марселино изглеждат заплашително с национала Родриго и развивaщия се отлично белгиец Матшуай. Парехо и Кондигбия са в средата на терена, за да спират противниците и да носят идеите в предни позиции. През миналия сезон Родриго маркира най-силната кампания в кариерата си, вкарвайки 16 попадения в Примера. Битка за „четворката“ ще бъде оптимален максимум за момчетата от „Местая“.

Виляреал

Старши треньор: Хави Калеха

Пристигнали: Санти Касорла, Жерард Морено, Мигел Лалюн, Сантиаго Касарес, Рамиро Фунес Мори, Карл Токо Екамби

Напуснали: Антонио Рукавина, Родри, Роджър Мартинес

Прогноза: 5

„Жълтата подводница“ ще се бори със Севиля и Валенсия за място в Шампионска лига. Миналата есен отборът тръгна слабо и след първите седем кръга спечели само шест точки. Фран Ескриба бе уволнен, а на негово място пристигна Хави Калеха. След това Виляреал влезе в нормално темпо и успя да се задържи в горната половина в края на сезона. „Малката Барселона“, както е наричан Виляреал, ще продължи да играе комбинативно и с много посове. „Ла Серамика“ чака влизане в най-комерсиалния евротурнир. Виляреал плати 20 млн. евро на Еспаньол за Жерард Морено, който се очертава да е лидерът на този отбор – той реализира 20 гола през миналата кампания за „папагалчетата“. Контраиграта на Виляреал е силното им оръжие, което може да ги изведе далеч – те вкара цели 6 попадения по-този начин.

Севиля

Старши треньор: Пабло Мачин

Пристигнали: Ибрахим Амаду, Лорис Гнагон, Алейш Видал, Томаш Вацлик, Серхи Гомес, Андре Силва

Напуснали: Клемен Ленгле, Стивън Н‘Зонзи, Серхио Рико, Давид Сориа, Хуан Муньос, Роке Меса, Сандро Рамирес, Мигел Лалюн, Гидо Писаро, Хоакин Кореа

Прогноза: 6

Миналият сезон бе доста полярен за Севиля, след като бяха уволнени двама треньори. В Шампионската лига обаче нещата изглеждаха различни, след като бе елиминиран Манчестър Юнайтед в осминафиналите. В добавка тимът стигна до финала за Купата на краля, но бе премазан от Барселона с 5:0. Този сезон за андалусийци също започна с мач с Барса – за Суперкупата, но отново играчите на Мачин загубиха (2:1). След напускането на гениалния футболен гуру Мончи посока Рома, Севиля все още търси негов заместник – на организиране, на управление на ресурсите, на даване на посоката. Миналото лято на „Санчес Писхуан“ инвестираха 61, 5 млн. евро в нови играчи, но в момента се действа по-внимателно. След напускането на Н‘Зонзи логичният лидер трябва да бъде Висам Бен Йедер. Той вкара цели 9 гола за Севиля преди година – беляза завинаги кариерата си с гола на „Олд Трафорд“, с който Севиля отстрани Юнайтед.

Бетис

Старши треньор: Кике Сетиен

Пристигнали: Антонио Бараган, Уилям Карвальо, Сидни, Жоел Роблес, Серхио Каналес, Такаши Инуй

Напуснали: Фабиан Руис, Херман Пецела, Риза Дурмиси, Антонио Адан, Виктор Камараса

Прогноза: 7

Бетис спечели цели 7 поредни победи от 8 мача в края на миналия сезон и се превърна в една от сензациите на втория полусезон в Ла Лига. Ще могат ли играчите на Сетиен да задържат темпото и да притиснат отборите, борещи се за места в Лига Европа. Играта на Бетис се характеризира с много скорост в предни позиции и бързо преливане от едната фаза на игра в другата. Бетис вече е в евротурнирите, но ще има проблеми при избора къде да насочи силите си. Продажбите обаче могат да занижат нивото на Бетис и те да останат в края на първата половина на таблицата. Големият лидер е Серхио Леон, който вкара 11 гола в последната кампания – силен в пласирането и играта в противниковото наказателно поле.

Атлетик Билбао

Старши треньор: Едуардо Берисо

Пристигнали: Юри Берчиче, Андер Капа, Кристиян Гиня

Напуснали: Кепа Арисабалага, Урци Ириондо, Енрик Саборит

Прогноза: 8

Баските преживяха тежък сезон. Тяхната харизматична философия да залагат само на местни момчета ще ги измъчи и сега. Ресурсите, дори и да ги има, не могат да се влагат в класни футболисти, тъй като етноцентрическите ценности са догма, която е на пиедестал. Напоследък на „Сан Мамес“ опитват да разчупват тази идеология, но тя едва ли някога ще изчезне напълно. Кадровият потенциал на отбора е ограничен, като се черпи единствено школата на отбора, или от местните по-малки футболни клубове.

Берисо вече се доказа като силен наставник, класирайки Селта до полуфиналите в Лига Европа преди две години. През миналата година той се пребори с тумор на тестисите. Сърцераздирателно бе как футболистите на бившия му отбор Севиля научиха за състоянието на треньора си при 0:3 на почивката от Ливърпул в груповата фаза на Шампионската лига – в края на срещата резултат вече беше 3:3. Що се отнася до Билбао – те продадоха най-скъпия вратар в света. Кепа премина в Челси за около 80 млн. евро. Това е загуба под рамката, но за Атлетик ще бъде важно да намери сили в нападение. Иняки Уилямс ще трябва да замести понатрупалия годинки Ариц Адурис в категорията „отбелязани голове“.

Реал Сосиедад

Старши треньор:  Асиер Гаритано

Пристигнали: Микел Мерино, Тео Ернандес, Микел Бергара, Ектор Ернандес, Хосеба Залдуа

Напуснали:  Карлос Вела, Алваро Одриасола, Серхио Каналес, Тиньо, Шаби Прието, Карлос Мартинес

Прогноза: 9

Треньорската смяна на Еусебио Сакристан бе продиктувана от слабите резултати в хода на миналата кампания. Силните единици на тима от последните сезони – Вела и Одриасола, напуснаха тима, което може да сериозен проблем за атакуващата мощ на тима. Одриасола е играч, който се включваше страхотно по дясното крило, а Вела е завършен нападател със страхотен удар от всякаква дистанция. Гаритано все още няма голям опит в Примера, но е млад и амбициозен треньор, който има какво да даде на тима от „Сан Себастиан“. Интересното е, че тимът опитва да играе техничен и комбинативен футбол, без да влага грубост в действията си – тимът изигра двубой през миналия сезон, в който не направи нито едно нарушение. Нещо, което не се е случвало от сезон 2003/2004г.

Селта

Старши треньор: Антонио Мохамед

Пристигнали: Фран Белтран, Нестор Араухо, Окай Йокуслу, Матиас Йенсен, Давид Хунка, Софиен Буфал

Напуснали: Борха Иглесиас, Джони Кастро, Джон Гуидети, Тео Бонгонда, Клаудиу Бове, Даниел Вас

Прогноза: 10

На Яго Аспас отново се пада честта да поведе галисийци към горната половина на таблицата и да ги задържи в категорията – „стабилни средняци“. Той стана четвъртият най-резултатен стрелец в Лигата преди година с 22 попадения – след Меси (34), Роналдо (26) и Суарес (25). Селта е тим, който обича да играе на контраатаки. Отборът трябва да намери заместници на Даниел Вас, Джони Кастро и Серхи Гомес, които общо играха 9 000 хил. минути, като всеки от тях записа по 33 двубоя. Араухо и Йокусли ще трябва да се адаптират бързо към условията в тима и да донесат искрата. Рубен Бланко се завърна от контузията, но Макси Гомес и Факундо Рокалия продължават да страдат от травми. Любопитно е присъствието на наставника Антонио Мохмед в испанския футбол – той е водел тимове от Централна Америка, но сякаш има енергията и мотивацията да се справи с живота в едно от най-силните първенства в света.

Жирона

Старши треньор:  Еусебио Сакристан

Пристигнали: Марк Муниеса, Йохан Мохика, Патрик Робъртс,

Напуснали: Рубен Алкасар, Фарид Булая, Елой Амахат

Прогноза: 11

Новакът през миналия сезон показа, че може да смуче кръвта на големите. Жирона се задържа на стабилното 10-то място през миналия сезон, а дори успя да тушира тогавашния шампион Реал Мадрид с драматичен мач на своя „Монтивили“. Това не е случаен клуб, след като негов мажоритарен собственик е “City Football Group“ – катарският великан, който държи Манчестър Сити. Жирона е ръководен и от брата на Хосеп Гуардиола – Пере. Атаката е силното оръжие на Жирона, като тимът реализира цели 50 гола през миналата година. Жищникът в наказателното поле за тима е уругваецът Кристиян Стуани, който се разписа цели 21 пъти в 33 двубоя през изминалия шампионат. Капитанът Алекс Гранел води при асистентите на отбора – със 7, докато Борха Гарсия и Порту имат по 5.Очаквайте и през тази година силни изяви на малкия каталунски тим, който е гладен за нови драматични мачове в Ла Лига – открит и смел футбол в предни позиции е „ноу хау“-ът на тима.

Еспаньол

Старши треньор: Руби

Пристигнали: Борха Иглесиас, Серхи Дарде, Серхио Санчес

Напуснали:  Жерард Морено, Марк Наваро, Аарон Мартин, Карлос Санчес, Хосе Мануел Хурадо

Прогноза: 12

Основната фигура за „папагалчетата“ - Жерард Морено, пое към Виляреал. Сега 25-годишният Лео Баптищао остана сам от дуото в нападение от  миналия сезон. Ще се справи ли? По-малкият „брат“ на Барселона винаги е готов да клъвне. „Папагалчетата“ се стремят да развиват свои кадри в последно време и нямат намерението да инвестират много в кадрови потенциал. Средняшкото ниво явно ги задоволява. Мачовете с Барса често стават повод за коментари със седмици в испанския футбол. Начело на тима през този сезон застана човекът извел Уеска до първото им историческо класиране в елита на Испания – Хуан Франсес Ферер Сичилия – Руби. Силна защита и блок в 4-4-2 ще е формулата за стабилността на тима в елита.

Ейбар

Старши треньор: Хосе Луис Мендилибар

Пристигнали:  Серхио Алварес, Фабиен Ореяна

Напуснали: Такаши Инуй, Иван Алехо, Андер Капа

Прогноза: 13

Отборът с най-малкия стадион в Лигата очаква нова вълнуваща година за себе си. Когато те спечелиха промоцията пре з2014 г., никой не подозираше дори, че ще се задържат толкова дълго в елита, но адаптацията премина добре и правилната работа направи Ейбар един от симпатичните тимове в средата на таблицата. Звездата отпреди година Такаши Инуй си тръгна, което ще отнеме от енергията на отбора около централния кръг на терена. Ядрото обаче се запази, което си е атестат за ново стабилно представяне. Нападателят Шарлес вкара цели 8 гола през миналия сезон.

Хетафе

Старши треньор:  Хосе Бордалас

Пристигнали: Игнаси Микел, Немайя Максимович, Иван Алехо, Давид Сериа, Виторино Антунес, Мауро Арамбари, Леандро Камбрера, Хайме Мата, Микел Бергара, Леандро Чичисола, Освалдо Аланис, Хосе Карлос Ласо

Напуснали: Фаисал Фаир, Емилио Буендия, Алберто Гарсия, Висенте Гуайта, Франсиско Молинеро, Дани Пачеко, Хеферсон Монтеро

Прогноза: 14

Хетафе изповядва всички налични ценности за антифутбола – тимът владееше най-малко топката, отправи най-малко удари и си изкара най-много жълти картони през сезон 2017/2018 – 126. Стратегия, която до момента дава плодове. Защитата на тима е най-силното оръжие. Тимът допусна едва 33 гола – третото най-добро постижение в лигата след това на Барселона (29) и Атлетико Мадрид (22). Хетафе се добра до впечатляващото осмо място през миналата година. Хосе Бордалас е човек, който може да вдъхновява съблекалнята, но в същото време и да създава дисциплината, нужна за това тимът да бъде сигурен за своето оцеляване. Анхел е най-резултатният играч на тима с 13 гола. Той е на 31 години, но огромният му опит и умения да играе в наказателното поле на противника са решаващи за головата му ефективност.

Леганес

Старши треньор: Маурисио Пелегрино

Пристигнали: Диего Ролан, Джошуа Мехиас, Факундо Гарсия

Напуснали: Диего Рико

Прогноза: 15

Полуфиналистът от изминалото издание на Купата краля – след отстраняване на Реал Мадрид, е амбициран да бъде препъникамък за всички големи отбори. Малкият финансов ресурс обаче ще намали боеспособността на отбора. Леганес започва третия си сезон в испанския елит и досега винаги е оставал в долната половина на таблицата. Няма да е по-различно през този сезон. Въпросът е дали те ще намерят сили да оцелеят, или ще има поне три по-посредствени отбора от тях. По-скоро второто. Бившият играч на Ювентус Габриел изглежда момче с потенциал и готов да се напасне бързо към комбинативния футбол в Испания. През миналия сезон Леганес бе първи по показателя пресечени точки – средно по 15, 3 на мач. 

Леванте

Старши треньор: Пако Лопес

Пристигнали: Ерик Кабако, Коке, Санян Пришич, Айтор Фернандес, Рубен Ручина,

Напуснали: Раул Фернандес, Иви, Саша Лукач, Джампаоло Пацин

Прогноза: 16

Гарантирането на оставането в елита ще е приоритет за вечния „втори“ във град Валенсия. Пако Лопес вече има огромен опит в отбори с по-ниски амбиции – като Бенидорм, Катароха, Алкояно. Леванте е първият отбор в Примера, който води, което може да се окаже проблем. Леванте спря Барса в един епичен мач в края на май – 5:4 на „Сиудад де Валенсия“. Отборът не се затваря и винаги е открит срещу отборите от своята черга. Симпатичен тим, който ще опита да печели всяка налична точка, за да оцелее. Играчът на фокус е Енис Барди – македонски национал, който вкара 9 гола в 26 мача през миналия сезон. Ще продължи ли възхода си на испанска земя балканецът?

Алавес

Старши треньор: Абелардо

Пристигнали: Патрик Твумаси, Джон Гуйдети, Борха Бастон, Александр Катай

Напуснали: Кристиян Сантос, Алексис

Прогноза: 17

След финала за Купата през по-миналия сезон, Алавес намали темпото и изглежда това ще е сезонът, в който тим, който е възможно да се завърне в Сегунда. След два сезона в Ла Лига баските трудно могат да предожат повече с оглед на инвестициите и ресурса, с който разполага тимът. Ибай Гомес винаги може да измисли нещо интересно през центъра на терена, но неговият поглед и визия не стигат за повече от борба за оцеляването през тази кампания. Абелардо все още се числи към неопитните наставници, който е водил само по-малки отбори като Спортинг Хихон, Кандас и Тулия. През миналия сезон успя да измъкне Алавес от зоната на изпадащите и да го спаси. Отборът трудно играе пред противниковата половина и трудно отправя удари – през миналия сезон баските стреляха само средно по 10, 3 пъти на мач към противоположната врата – вторият най-слаб резултат след този на Хетафе.

Валядолид

Старши треньор: Серхио Гонсалес

Пристигнали: Кеко, Иви, Рубен Алкасер, Даниеле Вереде

Напуснали: Дейвид, Йаме Мата, Исаак Басера

Прогноза: 18

Валядолид стигна до промоцията след два тежки полуфинала със Спортинг Хихон (3:1, 2:1) и победа над Нумансия с 3:0 в Сегунда. Така след четири години в долното ниво на испанския футбол, „виолетово-белите“ пак са в елита. Най-високото класиране на тима е от 1996/1997 г. при Рафа Бенис. Трудно обаче тимът ще си осигури статуса на „живот“, наложителен в Примера. Опитният вратар и юноша на Барса Жорди Масип направи страхотни неща преди година, но на Валядолид ще му трябват голове през настоящия, за да оцелее.

Райо Валекано

Старши треньор: Мичел

Пристигнали: Гаел Какута, Хосе Поцо, Жорди Амат, Емилио Веласкес, Алваро Медран, Луис Адвинкула

Напуснали: Фран Белтран, Йохан Мохика, Франсиско Серо, Марио Фернандес, Манучо, Емилиано Арментерос, Бебе, Начо Монсалве, Антонио Амайа, Байано

Прогноза: 19

Типичният асансьорен мадридския Райо Валекано може да обърка сметките на най-силите тимове. Отборът обича да играе атакуващо, а през миналия сезон се спечели Сегунда със 76 точки, една повече от Уеска. Райо вкара най-много голове в Сегунда – 67 попадения, но сред Топ 4 тимове имаше най-лошата защита – 48 допуснати гола. Това означава, че тимът обича да оставя празни пространства зад себе си и да се впуска напред. Интересен ще бъде подходът им в мачовете с фаворитите за челни позиции и места в Европа. Ако Райо тръгне да се надиграва, ще станем свидетели на спектакъл с много голове. Мадридчани имат капацитета да бележат. Абсолютната легенда и юноша Мичел продължава да води любимия клуб. Схемата му е агресивна и настъпателна в предни позиции – 4-1-4-1. Гаел Какута се очертава като основен играч, въпреки че кариерата му не се разви добре и беляза сериозен спад след Челси.

Уеска

Старши треньор: Мичел

Пристигнали: Сердар Гюлер, Самуеле Лонго, Луисиньо, Дамиан Мусто, Пабло Инсиуа, Рубен Семедо

Напуснали:  Лусо, Алваро Вадийо, Александър Гонсалес, Карлос Давид, Алекс Ремиро

Прогноза: 20

Предстои исторически сезон за Уеска, който стигна за първи път до елита на испанския футбол. Арагонци си осигуриха директна промоция, оставяйки втори след Райо в Сегунда със 75т. Треньорът, който ги качи в Ла Лига – Руби, отиде в Еспаньол, което е сериозен проблем за неопитните северняци. Отдаденият под наем от Уотфорд Чучо Ернандес и атакуващият халф Гонсало Малеро вкараха по 16 гола и бяха най-важните елементи в тима на Руби. Давид Фереро пък беше човекът на точните подавания в предни позиции, осъществявайки 11 асистенции за своите колеги. Вратарят Алекс Рамиро допусна само 38 гола в 40 мача, но наемът от Атлетик му изтече и той трябваше да се върне на „Сан Мамес“. За негов заместник бе взет резервният страж на Атлетико Мадрид Алекс Вернер. Уеска беше солидна в Сегунда, но животът в Примера има съвършено различен мирис. Ако Уеска успее да интегрира добре новите имена в състава, може и да има шанс да оцелее. Любопитен ще е дебютът на бившия вратар Лео Франко начело на професионален отбор. Опитът му е малък, но желанието за доказва – повече от мащабно.