Каталунският парламент обяви независимостта на Каталуня от Испания. При тайното гласуване на депутатите, 70 гласуваха за независимостта на областта, 10 се обявиха против, а 2 бяха въздържали се.

И как това ще се отрази на спорта?

Едностранно обявената независима Каталуня не означава, че от утре техните отбори могат да се състезават там, където искат. Процесът е дълъг, ако погледнем какво се случи в други ситуации с международно признание, което Каталуня на този етап дори няма.

Барселона и президентът на клуба Хосеп Мария Бартомеу изразиха своето желание да продължат участието си в Ла Лига.

Евентуалното навлизане на Каталуня в световния футбол зависи от окончателното решение на ФИФА, която има последната дума относно признаването на футболните федерации.

Същото важи и за останалите спортове. Това е процес, който може да продължи до шест години в някои случаи.

При всички положения нито Барселона, нито Еспаньол, нито Жирона, нито друг от отборите от Каталуня няма веднага да бъде изключен от Ла Лига или останалите първенства.

Ла Лига ще продължи в настоящия си формат минимум до края на сезона.

Сценарият може да се промени при положение, че Каталуня създаде своя федерация, което може да забърза хода на разцепване. Към момента обаче не се очаква подобно нещо. Спортният закон не предвижда отбори от други държави могат да се състезават официално в различните испански състезания, с изключение на Андора.

Правителството не обмисля промяната на закона и следователно, ако всичко следва обявения процес, федерациите, които се придържат към независимостта, ще бъдат изключени от различните надпревари. Не се предвижда в испанския закон да настъпят промени, защото това би било изключение, което не се предвижда нито от особеностите на спорта, нито от значимостта на Барселона в испанския и световния футбол.

Жирона – Реал Мадрид под въпрос заради независимостта на Каталуня

Клубни тимове и национални отбори не могат да се състезават на международно ниво, тъй като всички състезания са достъпни чрез покана на съответната световна федерация, както в случая с футбола участието може да стане само чрез покана от ФИФА и УЕФА.