Eспаньол, Майорка, Реал Сосиедад и Валенсия се класираха за осминафиналите за Купата на Испания след като преодоляха по-нискоразредни съперници като гости.

Реал Сосиедад имаше проблеми при гостуването си в Мадрид на Леганес, спечели с 3:2 и се класира, но домакините от Мадрид припомниха, че скоро са играли също в Примера дивисион.
Големият герой за баските беше капитанът им, голмайстор на отбора и испански национал Микел Ойрасабал, който с двата си гола ги спаси от корабокрушение.
След като изоставаха с 0:2 до почивката, домакините изравниха в рамките на 10 минути чрез Хуан Муньос, който се разписа в 60-ата и в 70-ата. Преди това в 9-ата Александър Исак откри резултата, а две преди края на първата част Ойрасабал удвои. Надеждите в края на мача на Леганес, че ще може да продължи напред се изпариха, когато лидерът на гостите се нагърби да решава мача. Той влезе на скорост в наказателното поле, където беше повален от Рубио и сам вкара отсъдената дузпа в 74-ата минута. В последния четвърт час Реал Сосиедад не допусна никакви притеснения пред вратата си и за пореден път демонстрира отличната си игра в защита.

Майорка победи с 2:1 изпадналия във втора дивизия Ейбар като гост с обрат. Баските от Ейбар поведоха дръпнаха с един гол в последните секунди на първата част, когато се разписа Густаво Бланко. През втората част островитяните обърнаха вятъра чрез бившия играч на Валенсия Хосе Гая в 69-ата минута и Ангел Родригес 8 минути преди края след асистенция на Гая.

Валенсия се измъкна през иглени уши при визитата си в Картахена и също би с 2:1, но след точно изпълнение на Денис Черишев в 92-ата минута. Карлос Солер вкара за 0:1 в 35-ата минута след точно изпълнен свободен удар с десния крак, а в 75-ата Алфредо Ортуньо изравни от дузпа. Наказателният удар беше заради игра с ръка на Хесус Васкес.

Най-трудно премина напред Еспаньол, който трябваше да се мъчи с дузпи срещу Понферадина. Редовното време и продълженията завършиха 1:1, а при наказателните удари гостите вкараха три, а домакините изпуснаха толкова.
Адриан Педроса откри за гостите от Барселона в 4-ата минута, домакините стигнаха до 1:1 в 88-ата от дузпа, реализирана от бразилеца Юри Фонсека. При наказателните удари домакините изтърваха първите три, докато за Еспаньол точни бяха Адри Ембарба, Кедри Баре и ветеранът Фран Мерида.

 

По-късно днес има още пет мача от 1/16-финалите, в това число и гостуването на Реал Мадрид в Алкояно.