Еспаньол направи важна крачка към спасението си в Примера дивисион. Каталунците победиха с 1:0 в Барселона друг борещ се за оцеляване отбор - Лас Палмас - диша далеч по-спокойно. 

В герой за тима си се превърна Фелипе Кайседо, който отбеляза единственото попадение в този двубой и подпечата трите точки за домакините. С тях те се изкачиха към средата на класирането. 

Мачът на "Монтжуик" беше доста двуостър, като и двата тима имаха доста възможности да се разпишат. Алеман Виера Наусет и Момо Кабрера от Лас Палмас не бяха точни преди почивката, а Марко Асенсио и Алваро Гонсалес не успяха да се разпишат за домакините. 

Последваха доста пропуски и след подновяването на играта, като определено и двата тима можеха да се поздравят с гол в противниковата врата. И такъв най-после падна, макар и едва в 67-та минута. 

Тогава Хави Лопес направи страхотен пробив по десния фланг и пусна прострелно топката успоредно на голлинията, където Кайседо беше оставен непокрит. Той беше безпощаден и даде така ценната преднина на Еспаньол. 

До края каталунците имаха още два шанса да се разпишат, но не ги оползотвориха, а в края и гостите изпуснаха своите възможности, което в крайна сметка се отрази в три точки за домакините. 

Така те събраха 20 точки и се изкачиха временно на 11-та позиция, но това е преди изиграването на останалите срещи от кръга. Лас Палмас остава предпоследен и под чертата на изпадащите със само 13 точки и животът за островитяните няма да е толкова лесен около празниците.