Отново настъпи моментът за най-големия мач в испанския футбол, ако не и в цяла Европа. От 21,30 часа тази вечер Барселона приема Реал Мадрид насред „Камп Ноу“. Двата тима ще се следват едничката амбиция да уязвят големи враг, като до голяма степен двубоят се явява с решаващо значение за сезона на мадридчани.

5-те ключа към изхода на Ел Класико

Преди срещата те се намират на трето място в първенството с 10 точки пасив спрямо каталунците, които са твърдият лидер и възнамеряват довечера да увеличат серията си без поражение на 40 мача. За мнозина е абсурдно да се търсят фаворити в сблъсъка между иберийските грандове и все пак едва ли някой ще оспори, че именно домакините влизат в него от по-силната позиция. Това се дължи както на звучното 4:0, с което поразиха Реал в неговия дом, така и не невероятния синхрон на атакуващото трио Лионел Меси – Луис Суарес – Неймар. Съперникът изглежда доста разклатен, а на всичкото отгоре се ръководи от Зинедин Зидан, за когото това е треньорски дебют в Ел Класико. Дотук 43-годишният французин има само 15 мача начело на първия тим, което определено дава още едно предимство на Барса заради опита на наставника Луис Енрике.

Барселона

Само седмица, след като в тима получиха добри вести и Рафиня Алкантара се завърна към тренировките след ужасната си контузия по-рано през сезона, отбраната загуби Жереми Матийо. Опитният французин скъса менискус, докато беше с националния тим на родината си. Засега няма яснота колко дълго ще отсъства ветерана, като според най-благоприятните прогнози това би означавало 4-5 седмици без футбо за него. Бившият играч на Валенсия не един път е доказвал своята поливалентност, като именно той реши миналогодишното Ел Класико на „Камп Ноу“, като донесе победата с 2:1.

Все пак Луис Енрике не бива да се тревожи много за защитата си. Жорди Алба се завърна от контузия, а Хавиер Масчерано също е на линия. Не е изключено предвид предстоящия четвъртфинален мач срещу Атлетико Мадрид в Шампионската лига през седмицата наставникът на „лос кулес“ да направи известни ротации в състава, като включи Серхи Роберто, Алейш Видал и дори Арда Туран. Контузията на Бускетс предполага подобен вариант, за да може Барса да разполага с достатъчно свежи във физическо отношение единадесеторки в два от най-важните си мачове през сезона. Естествено в атака всички очакват завръщането на Лео Меси в Ел Класико. В първия мач през кампанията аржентинецът влезе като смяна заради травма и си личеше, че не е играл от доста време. Довечера Меси може да запише своя 32-и мач в директните сблъсъци между Барселона и Реал.

В същото време много по-голямо значение за Барса може да има Луис Суарес. Уругваецът спокойно може да мине за нещо като талисман на „каталунците“, защото когато той бележи, те не губят. Дотук през сезона той се е разписал общо в 44 мача, а статистиката говори сама по себе си: Барса е постигнал 42 победи и само 2 равенства в тези срещи.

Споменът за първия мач между Реал и Барса през 1902 г.

Реал Мадрид

Големият удар по плановете на Зидан безспорно е отсъствието на централния бранител Рафаел Варан, който също като Матийо пострада при задълженията си към френския национален тим. Това почти сигурно означава, че Пепе ще застане до Серхио Рамос. Португаският национал може и да не се намира в кой знае каква форма, ала има навика да се преобразява в мачовете срещу Барса,особено когато има Рамос до себе си. По един или друг начин неговото присъствие на терена увеличава солидно шансовете да видим червен картон тази вечер.

Тони Кроос се оплаква от удар и затова мястото му сред титулярните 11 на Зидан не е много сигурно. Общо взето обаче това е единствената дилема пред него. Логичният избор за треньора би бил да заложи на Каземиро, който е доста полезен и в двете фази на играта. Повечето от мадридските издания обаче педполагат, че в крайна сметка Зидан ще рискува с Кроос, който ще си партнира с Лука Модрич и Иско в центъра на терена. Хамес Родригес също е налична опция, ала в последно време колумбиецът е нещо като персона-нон-грата в испанската столица. В предни позиции тризъбецът на Реал също е ясен – Кристиано, Бейл и Бензема ще дадат всичко от себе си, за да запазят живи надеждите на клуба за шампионската титла на Испания.