Седем футболисти от Барселона попаднаха в номинациите за Играч на годината на ФИФА. Представителите на „каталунците” са най-много сред общо 30-те обявени имена днес. Трима финалисти ще бъдат обявени в началото на декември, а победителят ще получи приза на официална гала на 17 декември в Цюрих. Носителят на наградата ще се определи чрез гласуване на треньорите на всички национални отбори и капитаните. Те ще дадат вот за челна тройка, като нямат право да избират футболисти от собствената си страна.

Като страна, с най-много номинирани е Италия, откъдето са миналогодишния победител Фабио Канаваро, Джанлуиджи Буфон, Дженаро Гатузо, Алесандро Неста и Андреа Пирло.

По четирима представители на Франция и Англия попаднаха в листата, докато Фернандо Торес от Ливърпул е единственият испанец.

Нито един от бразилците, участвали в Копа Америка, не бе номиниран, но в списъка са Кака, Роналдиньо и Жуниньо. От страна на Аржентина се забелязват Карлос Тевес, Лионел Меси и Хуан Роман Рикелме.

Честта на Африка ще защитават Самуел Ето`о, Дидие Дрогба и Микаел Есиен. От зона КОНКАКАФ присъства Рафаел Маркес, а другите две континентални асоциации нямат свой представител.

И 30-те избраници се подвизават в клубове в Европа. Испанското и английското първенство имат по десет представители, Италия е с шест, Германия – с три, а Франция – един. След Барселона със седем представители, следва Челси с пет и Милан с 4.

При жените номинираните са 26, като с най-много номинирани е световният и европейски шампион Германия – пет. Бразилия има четири състезателки.

Пълният списък с номинации при мъжете:

Дж.Буфон, Ф.Канаваро, Петър Чех, Кристиано Роналдо, Деко, Д.Дрогба, М.Есиен, С.Ето`о, Дж.Гатузо, С.Джерард, Т.Анри, Жуниньо, Кака, М.Клозе, Филип Лам, Франк Лампард, Р.Маркес, Лионел Меси, Алесандро Неста, Андреа Пирло, Ф.Рибери, Рикелме, Роналдиньо, У.Рууни, Джон Тери, Карлос Тевес, Л.Тюрам, Ф.Торес, Рууд ван Нистелрой, Партик Виейра.