Барселона ще направи всичко възможно, за да спре Сейду Кейта от участие в турнира за Купата на Африканските нации. Малиецът има мускулна травма в бедрото, и се налага да почива още две седмици, което означава, че няма да може да се подготвя с националния си отбор за стартиращото на 10 януари първенство на „Черния континент”. В първия мач Мали играе с домакина Ангола.

Кейта трябва да бъде прегледан от главния лекар на малийската футболна федерация д-р Сангаре, но от сега се твърди, че той със сигурност няма да е готов за първата фаза на надпреварата. Евентуално халфът може да се включи в четвъртфинал, полуфинал и финал, които стартират от 24 януари.

Ако Кейта изобщо не се възстанови, и Барселона успее да спре заминаването му, пред Мали ще се отвори страхотен проблем, тъй като от участие вече се оттеглиха Момо Сисоко и Сиди Яя Кейта. Добрата новина е завръщането на Мамаду Диара, а все пак тимът разчита и на Фреди Кануте.

Старши треньорът на Барселона Хосеп Гуардиола от своя страна също има нужда от услугите на Кейта, тъй като за участие в Купата на Африканските нации с екипа на Кот Д`Ивоар вече замина Яя Туре, а Жефрен Суарес получи контузия. През януари Барса ще изиграе между седем и девет мача, в зависимост от изхода на срещите за Купата на Испания, затова всички сили ще са необходими на „каталунците” да минат през първия месец на новата година успешно.