Атлетик Билбао удържа минимална победа с 1:0 като гост на Майорка в среща от 16-ия кръг в Ла Лига. Така баските записаха четвърта поредна среща без загуба във всички турнири. Единственият гол в двубоя падна още в началото, когато точен бе Ариц Адурис.

Марсело Биелса заложи на оптимален състав, в който липсваше единствено контузения Иниго Перес. Тимът от „Сан Мамес“ дори успя да натисне в началото, като в 6-ата минута Оскар де Маркос можеше да открие, но ударът му мина покрай целта.

В 11-ата обаче водещият реализатор на баските Адурис не сгреши, след като Андони Ираола проби отдясно и качи топката на главата му, а нападателят стреля извън обсега на Дуду Ауате.

Попадението посъбуди домакините, които бързо-бързо иззеха инициативата и на свой ред стигнаха до няколко изгодни ситуации. Томер Хемед обаче опропасти по-голямата част от тях, като особено запомнящ се бе пропускът му в 35-ата минута. Нападателят бе оставен непокрит на 10 метра от вратата, но стреля покрай лявата греда.

След почивката Атлетик демонстрира известно съживяване, като удар на Де Маркос от фаул бе отразен от Ауате, но постепенно Майорка си върна контрола върху топката.

Напражението в лагера на домакините обаче растеше с напредването на мача, атаките им ставаха все по-стихийни и неизменно завършваха с центрирания, които бяха лесна плячка за високите централни бранители на баските.

Така Атлетик продължи бавното си изкачване в таблицата и вече е в първата половина на класирането – 10-о място и 21 точки. Майорка пък вече е точно над чертата, заемайки 17-ата позиция с 13 точки, на 1 пред 18-ия Гранада и на 2 от Еспаньол и Депортиво Ла Коруня.