Седемнадесетият във втора дивизия на Испания Алкоркон стана едва вторият тим от това ниво, заедно с Кордоба, който успя да се класира за осминафиналите в турнира за Купата на краля. Алкоркон успя да елиминира след дузпи с 5:4 елитния Еспаньол, след като при изпълнението им пропусна само една, срещу два пропуска на каталунския тим.

Това е втори голям успех в турнира за скромния отбор от градчето Алкоркон недалеч от Мадрид, който през 2009 година на същия етап от турнира изхвърли след 4:0 и 0:1 не друг, а супергранда Реал. Сега, разбира се, съперникът не бе чак толкова знаменит, но все пак е отбор от Примера дивисион.

След 1:1 в Алкоркон в първата среща и реваншът в Барселона завърши по този начин, след като Алваро Хименес откри в 20-ата минута за втородивизионния тим, а чак в 84-ата Ернан Перес изравни. Продълженията не донесоха промяна и се стигна до изпълнение на дузпи, при които гостите бяха по-точни /4:3 само при дузпите/.

В другите три срещи в четвъртък от 1/16-ина финалите в турнира за Купата на краля не се получиха изненади. По-високо стоящите отбори в йерархията на испанския футбол взеха своето срещу по-слабите де юре и де факто съперници.

Алавес надви гостуващия Химнастик с 3:0, подпомогнат от червен картон за гостите, и с общ резултат 6:0 продължи на осминафиналите.

Също с 3:0 победа взе и Атлетик Билбао над гостуващия Расинг Сантандер, а общият резултат от двете срещи е 5:1 в полза на баските.

Втора победа, отново с 1:0, спечели и Селта срещу тима на УКАМ Мурсия, което изпрати и тима от Виго на осминафиналите.

Жребият за тях ще се тегли в петък, като той ще бъде пълен и позволява дори евентуално мегадерби Реал – Барса, а датите са 4 и 11 януари.

Ето кои са отборите достигнали до тази фаза, като втородивизионни са само Кордоба и Алкоркон, а другите са елитни: Виляреал, Реал Сосиедад, Атлетико М, Кордоба, Лас Палмас, Ейбар, Севиля, Ла Коруня, Осасуна, Валенсия, Барселона, Реал М, Алавес, Селта, Атлетик Б и Алкоркон.