Известният бивш шотландски съдия Хю Далас пристигна днес в София на преговори с президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Както е известно, на Хю Далас е предложена длъжността супервайзър в Съдийската комисия на БФС. Идеята на Михайлов е да покани известно име от елита на футболното съдийство, който обаче след края на кариерата си на терена продължава да работи и като методист, и като теоретик. 53-годишният британец е именно такъв, а той през ноември миналата година напусна поста отговорник за развитието на реферите в Шотландия и в момента не е ангажиран с футбола. Борислав Михайлов взе пример от колегата си и негов много добър приятел- президентът на Футболната федерация на Украйна Григорий Суркис, който назначи в родината си на подобна позиция Пиерлуиджи Колина.

За да бъде назначен Далас у нас обаче първо трябва да му бъде дадено разрешение от УЕФА и едва тогава да бъде официализирано назначението му на позиция в Българския футболен съюз. До конкретно споразумение днес обаче не се е стигнало, а това е само начален етап от преговорите.

"Явно Хю Далас е много сериозен в намеренията си, след като е отказал назначение от УЕФА да бъде съдийски наблюдател на супердербито Реал (Мадрид)- Барселона в Шампионската лига снощи, за да дойде в София на преговори с Борислав Михайлов. Далас е разпитал за квалификацията на нашите съдии и начина, по който те я придобиват. Същото се отнася и за съдийските наблюдатели.

Прегледал е списъка с българските главни съдии и асистенти, които ръководят мачовете в професионалния футбол", коментира за БТА пресаташето на футболната ни централа Павел Колев. Разговорите днес, които продължиха повече от 5 часа, обаче най-вероятно означава, че Европейската футболна асоциация (УЕФА) неофициално се е съгласила да допусне чужденеца в работата на българската Съдийска комисия и формалното одобрение е само
въпрос на време.

Ако бъде осъществено такова назначение, то ще влезе в сила от следващото първенство за сезон 2011/2011. Все още няма яснота каква точно власт ще бъде делегирана в ръцете на евентуалния супервайзър, както и какви ще бъдат правомощията му.Най-голямото постижение в съдийската кариера на Далас е ръководения финал за Купата на УЕФА през 1999-а година между Парма (Италия) и Олимпик (Марсилия), завършил 3:0. Освен това, шотландецът има в кариерата си две участия на Световно първенство- през 1998-а и през 2002-а година. Той е четвърти съдия на финала през 2002-а година в Йокохама, когато Бразилия победи Германия с 2:0 и триумфира с петата си световна титла.