Бившият наставник на Байерн Мюнхен Джовани Трапатони се изказа критично по отношение стила, който настоящият наставник на германския гранд Хосеп Гуардиола налага.

Италианският тактик смята, че баварците твърде много се концентрират върху това да владеят топката и да си подават точно, а от това страда остротата на атаките им.

„За мен модерният футбол твръде много набляга върху нуждата да държиш владението върху топката“, каза Трапатони. „Винаги някой се опитва да играе тики-така, а всъщност получава малко в замяна. На Байерн му трябваха 27 минути, за да отправи втория си удар към вратата (в мача срещу Бенфика от четвъртфиналите на ШЛ – б.р.). Това е незадоволително.“

„Трябва да атакуваш по-целеустремено. В крайна сметка има врата, в която трябва да се вкара. Когато полузащитниците ти подават назад, на 70 метра от въпросната врата, това не ми харесва. На мен ми идва в повече.“

„Нилс Лидхолм, когато водеше Милан преди 30 години, също искаше владение върху топката, но то трябваше задължително да води до атака към вратата. Сегашното тики-така не е нова тенденция, но Гуардиола го изведе до крайност“, добави Трапатони.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS