Фенове и ръководители на немския футбол почетоха паметта на бившия вратар на Германия и Хановер 96 Роберт Енке, в деня на първата годишнина от трагичната му смърт.

32-годишният Енке се самоуби като скочи пред влак на 10 ноември 2009 година, след като не успя да се справи с дългогодишната си депресия.

В студения и дъждовен ден феновете опънаха малка тента, в която сложиха книга за помен, където всеки можеше да остави послание към мъртвия вратар.

Селекционерът на Бундестима Йоаким Льов и шефът на футболната федерация Тео Цванцингер, придружени от вдовицата на Енке Тереза и президента на Хановер Мартин Кинд, положиха венец близо до гроба му.

"Роберт Енке, великолепен вратар на националния отбор, имаше слабост. Не трябва да превръщаме тези слабости в табута, а да говорим за тях", написа Цванцингер в изявление.

12 месеца след кончината на Енке близо 50 000 фенове присъстваха на възпоменателната служба за него на стадиона, докато още хиляди положиха цветя и запалиха свещи пред щаба на клуба. Смъртта на Енке, повдигна доста въпроси и по тази причина вдовицата му Тереза Енке откри фондация за борба с депресията. Ръководството на Хановер и играчите, предпочетоха да почетат Енке сами и закриха двете си тренировки за медиите.