Фортуна Дюселдорф беше във фокуса на вниманието в предишния кръг на Бундеслигата, след като сложи прът в шампионските амбиции на Байерн, извоювайки зрелищно 3:3 насред "Алианц Арена". Но още в следвашия кръг балонът на новаците в елита се спихна. 

Те допуснаха домакинска загуба от Майнц с 0:1 и спряха с хубавата си серия от мачове без поражение, която продължи... само два мача. Героят за гостите беше младият французин Жан-Филип Матета, който се разписа в средата на втората част. 

Фортуна започна по-активно мача и имаше първата опасност, като героят срещу Байерн Доди Лукебакио можеше да открие четвърт час след началото, но ударът му мина леко встрани от вратата. После се заредиха опасности и пред двете врати. 

Първо в 30-та минута Жан-Филип Гбамен изпусна първия страхотен шанс за Майнц, а пет минути след това Роуен Хенингс пропиля възможност за домакините. В крайна сметка почивката дойде при нулево равенство и развръзката остана за второто полувреме. 

А тя настъпи с пълна сила в 67-та минута. Тогава Жан-Филип Матета направи самостоятелен пробив и се справи със защитник на тима от Дюселдорф, за да се озове на позиция под малък ъгъл. Въпреки това той прецени да стреля към вратата, топката мина между краката на вратаря и се озова в мрежата му за 1:0. 

До края на мача домакините се опитаха да изравнят и имаха две страхотни възможности за това. Нико Гиселман можеше бързо да изравни, но изстрелът му беше избит в корнер от вратаря. Малко преди края отново Хенингс беше на стрелкова позиция от чиста ситуация, но стражът изби. 

В последните секунди на продължението и Кенан Караман пропусна за Фортуна и в крайна сметка мачът приключи с победа за гостите. Така те вече събраха 18 точки в актива си и вече са осми, но преди изиграването на останалите мачове от кръга. Фортуна е на предпоследното място с 9 точки, на една над последния Щутгарт.