Байерн Мюнхен продължава да затъва под ръководството на Нико Ковач. И паузата за националните отбори явно не е повлияла добре на баварците, защото в мач от 12-ия кръг на Бундеслигата те завършиха 3:3 с гостуващия тим на Фортуна Дюселдорф. Още по-шокиращото е, че Байерн водеше с 3:1, но профука аванса си. В трето поредно домакинство германският колос допуска изравняване в последните минути, а това е и четвърти пореден мач у дома, в който тимът не стига до трите точки.

В същото време лидерът Борусия Дортмунд спечели с 2:1 гостуването си на Майнц и така разликата между двата отбора стана 9 точки в полза на „жълто-черните”.  Байерн се смъкна на седмо място, а Фортуна вече е на предпоследната 17-а позиция с 8 точки.

Баварците отново предложиха доста неубедителен футбол и закономерно бяха наказани за грешките си в отбрана. Фортуна се оказа много ефективен отбор, а в големия герой се превърна белгийският нападател Доди Лукебакио, който реализира хеттрик.

Първата опасност в мача дойде още в началните секунди, когато Лукебакио стреля опасно в долния ляв ъгъл, но Мануел Нойер внимаваше и спаси впечатляващо. Първият добър шанс за баварците дойде в 14-ата минута, когато изстрел от далечно разстояние на Жером Боатенг мина болензнено близо до страничния стълб.

3 минути по-късно дойде и първият гол в мача. След центриране от корнер и разбъркване в наказателното поле, Никлас Зюле се озова с топката, реагира добре и мигновено стреля за 1:0.

След още 3 минути авансът бе удвоен от Томас Мюлер. Той получи прострелен пас от Боатенг, укроти топката и с второто си подаване я чукна покрай вратаря на съперника.

Очертаваше се комфортна победа за Байерн,  но в края на първото полувреме Фортуна се върна в мача. Лукебакио бе на точното място, за да вкара от няколко метра и да намали пасива на 1:2.

След спокойни първи минути на втората част домакините все пак възстановиха аванса си от два гола. В 58-ата минута Роберт Левандовски хитро подаде топката към Мюлер, който с много добре насочен удар по земята вкара в долния ляв ъгъл.

Това попадение успокои баварците, но това със сигурност нямаше да бъде така, ако знаеха какво следва. В 78-ата минута Лукебакио получи прекрасен извеждащ пас от Гизелман и останал очи в очи с Нойер преодоля вратар №1 на Германия. Първоначално голът бе отменен, но видео арбитражът показа, че засада няма.

В следващите минути Байерн заигра добри страхливо като Нико Ковач пусна в игра защитниците Рафиня и Матс Хумелс на местата на халфа Ренато Санчес и нападателя Мюлер. Това обаче не се оказа особено умна стратегия. В последните секунди на даденото триминутно продължение Роувен Хенингс изпрати топка в половината на Байерн, но сякаш по-скоро за да избие, отколкото да направи голов пас. Точно това обаче се получи, след като в края на паса той откри Лукебакио. Белгиецът отново се изстреля покрай неориентираните бранители на Байерн и пак преодоля Нойер за сензационното 3:3.