Илия Груев изпрати една много успешна година в професионален план. Българският треньор изведе Дуисбург до първо място в Трета германска лига и промоция във Втора Бундеслига. Есенният полусезон също бе отличен, след като „зебрите” завършиха годината на седмо място, въпреки факта, че бюджетът на тима е сред най-ниските, а обявената цел е оставане в групата.

За „Домът на футбола” Груев разказа как е успял да постигне тези успехи и какви са целите му за 2018-а.

„Накрая на годината си правиш равносметка, 2017 беше много успешна за мен и моето семейство, а и за Дуисбург. Завърнахме се във Втора Бундеслига, което беше нашата голяма цел, и то като шампиони на Трета Бундеслига. Спечелихме и Купата на Нидеррайн, а с представянето си през есента се утвърдихме, това седмо място беше изненада и за феновете. Изключително доволен съм от това, което постигнахме, но човек винаги може да се развива и да е по-добре”, заяви Груев.

„Ние винаги поддържаме контакт с ръководството, веднъж на месец се събираме да обсъждаме развитието на отбора. Гласува ми се доверие да присъствам на тези срещи, това показва, че се допитват до мен за спортната част.”

„Целта категорично е оставане в лигата, което е напълно реална цел. Ние сме с един от най-малките бюджети и това мисля, че е правилният път. Със сериозна работа и постоянство да се утвърдим. А и след това със сериозна работа да се завърнем там, където е мястото на клуба, един от основателите на Бундеслигата. Дано с постоянство и правилни хора отборът след няколко години да се завърне в Бундеслигата, което ще е голяма чест за мен и радост за отбора.”

„По принцип е много трудно да се сравняват нещата. Тази година Втора Бундеслига е много изравнена, миналата година имаше отбори като Щутгарт и Хановер, които запазиха бюджетите си от Първа Бундеслига и безапелационно се завърнаха. Тази година има отбори с 3-4 пъти по-големи бюджети от нашия, нашето ръководство разсъждава правилно, важно е да имаме финансова стабилност. Това бе проблем з аДуисбург предишните години. Тази година отчетохме и добра финансова година, това е правилният път специално за Дуисбург.”

„Стабилността идва от телевизионните права, от билетите за мача, имаме посещаемост средна 17500 на мач, което е четвърто или пето по този показател. Има е 8500 абонаментни карти, които са от порядъка на 4-5 хиляди евро нагоре. Плюс продажбата на артикули, имаме и няколко спонсора, има изключително сериозна обезпеченост на клуба, което ни дава възможност да работим на спокойствие.”

„Спортните резултати са най-важното нещо, затова отборът се намира в много добро състояние. Когато ситуацията не е добре и има противоречия, в последните 2 години обаче в Дуисбург не е така, обединиха се всички. Това е нашата най-голяма сила и преимущество. Резултатите са много важни. Привлякохме още спонсори и фенска маса с влизането във Втора Бундеслига. Дуисбург е много футболен град.”

„Ще съм доволен да си изпълним целите, както беше миналата година. Тогава станахме шампиони, от 9-ия кръг без прекъсване бяхме водачи в класирането. Абсолютно заслужено спечелихме промоция. Купата също беше много важна, защото е регионална купа, имаше местни дербита. Това беше изпълняваше на целите по безапелационен начин.”

„Сега също се движим добре. Разликата от нас до четвъртия е само 2 точки, от нас до 16-ия е 7 точки. Не трябва да има никакво отпускане. Ще работим сериозно в подготвителния период.”

„Във Втора Бундеслига Санкт Паули има 29 хиляди посещаемост, Брауншвайг 22 хиляди, Унион 21, ние сме четвърти или пети. В Германия тази фенска култура е много по-различна. Германия е 80 и няколко милиона, все пак и това определя предлагането и търсенето. Навсякъде има топ стадиони, идват със семействата си. Във ВИП-зоните се правят интересни срещи, много фирми закупуват ложи, правят там и много от сделките си. В една такава приятна обстановка човек много по-лесно може да реализира това, което е замислил. Не можем да сравняваме България с Германия по този показател.”

 „Пожелавам си най-вече здраве, за мен и семейството ми. От спортна гледна точка си пожелавам да бъде още по-успешна от 2017-а. Човек трябва да се развива. Във футбола, в треньорската професия, късметът играе много важна роля. Пожелавам си всичко най-хубаво за мен и за Дуисбург”, завърши Груев.