Шалке можеше да излезе на втората позиция в класирането на Бундеслигата след развоя на съботните битки. За целта "кралскосините" просто трябваше да си свършат работата и да победят последния в класирането Кьолн на своя "Фелтинс Арена". 

Но не би. "Миньорите" допуснаха равенство 2:2 и не можаха да изпреварят помляния в Хофенхайм тим на РБ Лайпциг. В крайна сметка точно в подножието на върха в неделя може да се озове Борусия Мьонхенгладбах, ако победи Волфсбург. 

Този мач започна двуостро и с положения пред двете врати. Още в 7-та минута Гуидо Бургщалер от състава на домакините тресна гредата, а малко след това Кьолн отговори с удар на Юя Осако, който обаче вратарят отрази. 

Първото попадение в двубоя падна в 37-та минута. Тогава Даниел Калиджури беше изведен перфектно зад защитата с един дълъг пас и свърна веднага около точката на дузпата за Гуидо Бургщалер, който този път беше безпощаден - 1:0. 

Този резултат се запази и до почивката, а феновете в Гелзенкирхен предвкусваха победата и изкачването до втората позиция, само зад гърба на Байерн. Но не така мислеха гостите от Кьолн. 

Те отвърнаха на удара в 51-та минута. Тогава след едно центриране от пряк свободен удар Салих Йозкан отклони с глава към непокрития Серу Гираси и той от близка дистанция направи 1:1. 

Домакините обаче не се поколебаха и тръгнаха напред в търсене на възстановяване на преднината си. И успяха да го изковат. Това се случи в 72-та минута, когато Гуидо Бургщалер се изяви и като асистент, намирайки Амин Харит около точката на дузпата, той успя да се освободи от защитник и прониза мрежата за 2:1. 

Но това не беше всичко в този мач. "Козлите" успяха да възстановят равенството изключително бързо. В 77-та минута Бенжамен Стамбули игра с ръка в наказателното поле и реферът посочи бялата точка. От 11-те метра Серу Гираси отбеляза за 2:2, а това се оказа и последният гол в двубоя. Само в последните секунди беше изгонен Юя Осако беше изгонен, но това не повлия на крайния резултат. 

След тази развръзка Шалке остана на третата позиция с 25 точки, на една зад РБ Лайпциг и на седем зад Байерн. Кьолн продължава да си битува на дъното, но поне вече спечели третата си точица. И въпреки това е на цели 11 точки от спасителния бряг.