Надпреварата за място в Топ 3 на Бундеслигата придоби пореден обрат. Сега на тази позиция се озова РБ Лайпциг след измъчен, но много важен успех над Шалке в гостуването на "Фелтинс Арена". "Биковете" надделяха с 1:0 и задълбочиха кризата у съперника си. 

Тимо Вернер отбеляза единственото попадение в самото начало на мача, а "кралскосините" така и не успяха да намерят отговор на това до края на мача. Така дори и с назначаването на клубната легенда Хууб Стевенс да спаси остатъка от сезона, отборът от Гелзенкирхен не успя да се съвземе и призракът на Втора Бундеслига витае все по-близо. 

Играчите на Шалке бяха решени на всичко, за да се реваншират на феновете си за историческия срам, който им донесоха през седмицата с поражението с 0:7 от Манчестър Сити в Шампионската лига. И още във 2-та минута стигнаха до попадение чрез Марк Ут, но то беше отменено заради засада. 

Отново Ут имаше шанс да се разпише няколко минути по-късно, но с глава прати топката в аут от изгодна позиция. Преди да се стигне до оказалото се решително за крайния изход на мача положение в 14-та минута, когато падна единственият гол. 

Тогава се получи разбъркване пред вратата на Шалке след поредица рикошети и нескопосани изчиствания на защитата на "кралскосините". Юсуф Поулсен тресна и греда, но при добавката след поредното слабо изчистване на защитник топката се озова на крака на Тимо Вернер, той мушна топката в мрежата за 1:0 и смълча трибуните. 

Последваха множество положения и пред двете врати. В 19-та минута Марсел Забицер прати топката в аут от много изгодна ситуация, а само две минути по-късно Салиф Сане пропиля поредния изгоден шанс за домакините. 

Малко след изтичането на половин час от началото пак Марк Ут се озова на стрелкова позиция от близка дистанция, но стражът отрази удара му. Пет минути след това положение Юсуф Поулсен можеше да удвои за гостите, но ударът му мина буквално на няколко сантиметра от дясната греда. 

Така почивката дойде при гол аванс за "биковете". Размяната на пропуски след подновяването на играта продължи с пълна сила. Бреел Емболо пропиля пореден шанс за Шалке в 49-та минута, а след това Ибрахима Конате и Тим Вернер не бяха точни за тима от Лайпциг. 

Четвърт час преди края Суат Сердар стреля над вратата на "биковете" от поредното изгодно положение, а осем минути по-късно Юсуф Поулсен с пореден пропуск не можа да удвои аванса на гостите и запази статуквото с неточното си изпълнение. 

В края Гуидо Бургщалер и Бреел Емболо пропиляха и последните чисти шансове за "кралскосините" и в крайна сметка те трябваше да се примирят със загубата в поредния повторен дебют на Хууб Стевенс. След тази развръзка РБ Лайпциг е трети с 49 точки, докато Шалке е с 23 и е точно над зоната на изпадащите. 

Резултати от ранните съботни мачове в Бундеслигата: 

Аугсбург - Хановер 3:1

Шалке - РБ Лайпциг 0:1

Щутгарт - Хофенхайм 1:1

Волфсбург - Фортуна Дюселдорф 5:2