Отборът на РБ Лайпциг подпечата мястото си в зона Шампионска лига за следващия сезон, а дори и с едно око гледа към развръзката за титлата, след убедителната си победа над Байер Леверкузен в гостуването си на "БайАрена". "Биковете" надделяха с 4:2. 

Този мач обаче не беше никак лесен за тях. Те изковаха трите точки с пълен обрат, а за тях получиха и помощ от системата ВАР, заради която беше отменен гол в мрежата им, а и получиха дузпа, с която да поведат за 3:2. И двете ситуации предизвикаха множество дискусии, но в крайна сметка бяха отсъдени и това помогна на гостите да извоюват успеха в това дерби. 

Иначе Кай Хаверц наниза две попадения за "аспирините", първото от тях от дузпа. Между тях Марсел Забицер беше изравнил за РБ Лайпциг, като почивката дойде при 2:1 за домакините. След нея беше отменен гол на Леон Бейли заради засада на Кевин Фоланд в ситуацията, а малко след това Тимо Вернер изравни. 

Последва дискусионната дузпа за "биковете" за игра с ръка, която играчите на Байер претендираха, че е била неволна, а от 11-те метра Емил Форсберг оформи пълния обрат. В края Матеус Куня само оформи крайния успех на тима си и подпечата крайния резултат. 

Още след 10 минути игра падна и първият гол. Тогава Вили Орбан направи дузпа, а от 11-те метра Кай Хаверц беше безпощаден и откри резултата. Малко след това ветеранът Кевин Фоланд можеше да удвои за домакините, но изпусна от чиста позиция. 

И това беше наказано от гостите, които изравниха резултата в 17-та минута, когато Марсел Забицер завъртя прекрасно топката от пряк свободен удар и опъна мрежата за 1:1. Но този задъхан мач продължи с головете само три минути по-късно. 

Тогава Юлиан Баумгартлингер намери Кай Хаверц в наказателното поле, той с прекрасен фалцов удар от движение заби топката в гредата, а от там и в мрежата за 2:1 в полза на домакините. И въпреки множеството положения до почивката, повече попадения преди нея не паднаха. 

Малко след подновяването на играта всичко можеше да приключи с трети гол на "аспирините". В 52-та минута Леон Бейли се измъкна зад защитата на гостите и с мощен удар препарира вратаря. Но след това реферът прегледа ситуацията с ВАР и видя засада на Кевин Фоланд при подаването към Бейли и не зачете попадението. 

И малко след това РБ Лайпциг нанесе своя удар. В 64-та минута Емил Форсберг намери прекрасно Тимо Вернер отляво в наказателното поле и той с прекрасен фалцов удар прониза вратаря за 2:2. А това беше само началото на обрата. 

Пет минути след това гостите получиха и дузпа за игра с ръка на Мичел Вайзер. Реферите дълго гледаха ситуацията с ВАР и в крайна сметка прецениха, че такава има, колкото и "аспирините" да протестираха и да твърдяха, че тя е неумишлена. От бялата точка Емил Форсберг не сбърка и обратът беше пълен - 3:2. 

Веднага след това Лукас Аларио можеше да изравни за Байер, но топката мина малко над вратата. Леон Бейли и Юлиан Бранд също изпуснаха страхотни възможности за домакините. И те бяха наказани пет минути преди края, когато всичко приключи като интрига. 

Тогава Тимо Вернер изведе Матеус Куня, той с прекрасен финт преодоля двама защитници, озова се сам срещу вратаря и с хубав прехвърлящ удар оформи крайното 4:2. До края на мача не се случи нищо интересно и така "биковете" записаха шеста поредна победа и вече десет мача нямат загуба. 

След тази развръзка те имат вече 55 точки на третата позиция и са само на осем зад лидера Борусия Дортмунд, макар че титлата не изглежда като реална цел. Леверкузен е на 8-та позиция с 42 точки и зона Лига Европа се отдалечава все повече. 

Резултати от ранните съботни мачове в Бундеслигата: 

Байер Леверкузен - РБ Лайпциг 2:4

Херта - Фортуна Дюселдорф 1:2

Щутгарт - Нюрнберг 1:1

Волфсбург - Хановер 3:1

Шалке - Айнтрахт 1:2