Слабото представяне на Борусия Дортмунд след кратката зимна пауза в Бундеслигата продължава. Вестфалците стигнаха само до равенство 2:2 в домакинството на Фрайбург и продължават без успех от началото на годината.

Това беше трето поредно равенство за тях, но те трябва да са благодарни и на него, защото до последните секунди на битката изоставаха в резултата, преди Жереми Толян все пак да се разпише за хикса.

Гласеният за продажба топреализатор на тима Пиер-Емерик Обамеянг започна като титуляр за първи път през 2018 г., но така и не успя да помогне да бъде изкована победата. А това може и да се окаже бенефисът му с жълто-черната фланелка. 

А мачът всъщност не започна толкова зле за домакините, защото те поведоха рано чрез Шинджи Кагава, но допуснаха бързо изравняване, дело на Нилс Петерсен. Звездата на гостите вкара и второто попадение за тях след почивката и така хвърли в смут "Сигнал Идуна Парк". Все пак Толян върна малка част от усмивките с последния изстрел в мача. 

Борусия започна силно този мач и с натиск от самото начало. Лукаш Пишчек пропусна една възможност за домакините в първите минути, преди да се стигне до 9-та минута, когато Шинджи Кагава откри. Японецът беше точен при едно разбъркване, след като топката стигна до него вследствие на поредица рикошети и карамболи. 

Радостта на препълнените трибуни обаче трая кратко. В 21-та минута Йонахс Хаберер проби до аутлинията и свърна във вратарското поле, където Нилс Петерсен се беше вклинил между централните защитници и с мощен шут заби топката под гредата за 1:1. Останаха съмнения, че при паса на Хаберер топката е излязла в аут, но нямаше такова нещо. 

До края на първата част имаше доста интересни моменти. При един от тях Обамеянг можеше да се разпише, но ударът му от близка дистанция в 32-та минута мина с малко над вратата и резултатът остана непроменен.

Малко преди почивката пък и вратарят на домакините Роман Бюрки се намеси подобаващо, когато един мощен шут на Лукас Кублер летеше опасно към долния десен ъгъл на вратата му, но той с прекрасна намеса предотврати попадението. 

В крайна сметка почивката дойде при равенство, а развръзката остана за втората част. Четвърт час след подновяването на играта отново Кагава можеше да е героят за тима си, но силният му удар от наказателното поле срещна лявата греда. 

И малко след това последва съкрушителният удар на Фрайбург. В 68-та минута гостите обляха с леден душ публиката на "Сигнал Идуна парк". Тогава Нури Шахин сбърка детински при един пас в собственото си поле и подари топката на Нилс Петерсен на около 40 метра от вратата. 

Капитанът на Фрайбург не се забави и без колебание изстреля невероятен прехвърлящ удар от тази дистанция, виждайки че Бюрки е излязъл напред. "Капещият лист" се заби точно под гредата и точно над ръцете на вратаря - 2:1 за гостите с това феноменално изпълнение. 

Малко след това вестфалците можеха да възстановят равенството, но ударът с глава на Лукаш Пишчек от опасна близост беше спасен от вратаря Рафал Гикевич и така поредната възможност за Борусия беше пропиляна. 

Всичко клонеше към победа за Фрайбург, но с последния удар в мача Жереми Толян сложи точка на спора и го остави нерешен. Една отбита топка стигна до него на границата на наказателното поле и мощният му удар се оплете в мрежата за 2:2. 

В крайна сметка обаче домакините са вече три мача без победа и са на петата позиция с 31 точки. Фрайбург пък е вече с 24 и диша по-спокойно, а дори може да мечтае за борба за евроквота.