Футболистът на Борусия Дортмунд Нури Шахин написа изключително емоционално послание към феновете. Шахин разказа за живота и кариерата си в Дортмунд, за гледката към попуряния сектор „Жълтата стена” на „Сигнал Идуна Парк”, за трансфера си в Реал Мадрид, завръщането в Дортмунд и как е преживял атентата срещу автобуса на клуба преди мача с Монако от Шампионската лига.

За сайта The Players' Tribune Нури Шахин описа като „Най-великата гледка в спорта” полуряният Южен сектор на стадиона на Борусия Дортмунд и обясни какво значи мотото на клуба Echte Liebe.

Echte Liebe и за онази, другата любов към футбола

Представяме ви откъси от написаното от Шахин:

„Имам ритуал преди всеки голям мач от Шампионската лига. Независимо дали сме вкъщи или гости, обядваме с отбора, взимаме си кафе, обикновено с Марсел Шмелцер. Прибирам се в стаята си, пускам си музика и просто си лежа и усещам дишането си. Обаждам се на жена ми и по-късно се отправяме към автобуса.

Точно това направих и на 11-и април 2017 – нощта, в която трябваше да играем с Монако в Шампионската лига.

Качихме се в автобуса, седях до Марсел и помня, че го помолих да ми подаде една вода, и тогава....БУМ! Експлозия взриви прозореца.

Това всичко започна да се случва на забавени обороти. Нямах идея какво се случваше. Просто замръзнах. Помислих си за смъртта, но и за живота. Помислих си за семейството, видях сина си, дъщеря си, жена ми. Почувствах, че са с мен.

После осъзнах какво става. Огледах се и видях Марк Бартра. Ръката му кървеше. Никога няма да забравя очите му. Беше ужасен. Крещях да останем долу. Нямахме идея какво става и дали е приключило. Помислих, че някакви хора искат да влязат в автобуса и... да ни избият.

Автобусът продължи още няколко метра и спря. Бяхме добре. Веднага се обадих на семейството си да кажа, че всичко е ОК, но не знам какво се случи. Няколко минути по-късно някой ми подаде телефон. Обаждаше се жената на Марк. Аз единствен освен Марк говоря испански, така че трябваше да ѝ кажа какво стана. Предадох ѝ, че Марк е на път за болницата и не знаем колко тежко е пострадал. Чух я да плаче. Няма да го забравя докато съм жив. Никога. Не бил пожелал това дори на най-големия си враг.

Когато се прибрах, видях жена ми и децата да ме чакат на вратата. Просто ги погледнах за няколко секунди и тогава заплаках. Плаках така както никога досега. Прегърнах дъщеря си и се почувствах толкова щастлив.

После видях по телевизията какво се е случило. Показаха и как нашите фенове са приели тези на Монако в домовете си. Знаеха, че се е случило нещо по-голямо от футбола.

Феновете на Дортмунд просто са такива. Знам, защото съм такъв през целия си живот. Обичам фугбола. Благодаря на Господ всеки един ден, че още когато бях на 7 години получих шанс да играя в школата на Дортмунд. През същата година те спечелиха титлата и се вклюбих в отбора.

Бях на 16, когато дебютирах за Борусия Дортмунд. Първият ми мач беше срещу нашият най-голям съперник Шалке. Беше наелектризиращо. Нека ви обясня. „Жълтата стена”, както хората наричат Южния сектор събира 25 хиляди души. Всички са в жълто от главата до петите. Това са най-запалените привърженици в света. Просто идете на мач в Дортмунд. Тогава ще разберете. Трябва да се види. Този ден „Жълтата стена” беше първото, което видях, когато излязох на терена. Дори сега тази гледка е пред очите ми. От терена дори не може да се види къде свършва. Просто е... жълто докато ти стига окото.

Това е най-великата гледка в спорта.”

Шахин се врече във вярност на Борусия

Откровено интервю на Нури Шахин постави въпросителни за УЕФА

За завръщането си в Борусия Дортмунд, Нури Шахин разказа:

„Агентът ми направи наколко обаждания и вече бях на път да се върна. Не бях сигурен как „Жълтата стена” ще ме приеме. Знам, че ги нараних, когато си тръгнах. Бях на резервната скамейка в първия си мач. После започнах да загрявам и точно преди смяната, Юрген Клоп ми пака – „Нури.. затвори очи. Чуваш ли това?”

Обърнах се към „Жълтата стена”, а те пееха имено ми.

„Мислех, че ще те намразят”, каза Юрген, а след това избухна в познатия си смях. После ми насочи към терена, а феновете избухнаха.

Това, което има между нас с феновете, никога няма да бъда разрушено. Вече съм сигурен в това.

Echte Liebe. Означава истинска любов – да обичаш без условия. Това е духът на Борусия. Нашата сила."

Емоционален Клоп: Горд съм с Борусия Дортмунд