Echte Liebe или "Истинска любов", както гласи слоганът на един от най-обичаните футболни отбори в Германия, описва до последния детайл същината на Борусия Дортмунд.

Казват, че има неща, които трябва да преживеещ, за да разбереш, макар че едва ли чужденец би могъл в пълна степен да осъзнае какво означава този клуб за населението на 600 хилядния немски град, а и не само за него.

И все пак, всяко докосване до немския гранд води до категоричното усещане за нещо специално. За онази истинската любов към футбола, към любимия отбор и всичко свързано с него. Не изкривената през нечия призма отдаденост, а онази, другата, напълно естествена отдаденост, която не ти пречи да уважаваш противника или неговите привърженици...

Едно кратко пътуване до Дортмунд – на среща с Борусия.

18-и април 2015-а година, събота

10:00

Борусия Дортмунд посреща Падерборн от 15:30 часа местно време в поредния кръг от Бундеслигата. Толкова харесваният старши треньор на отбора Юрген Клоп само преди дни е обявил, че напуска в края на сезона. Всяка точка за Борусия е важна, за да запази шансове за участие в евротурнирите догодина.

- Дали има напрежение? Да.

- Дали има истерия? Не.

- Дали ситуацията е емоционална? Да.

- Дали е на „живот и смърт“? Не. /Това ще стане ясно в края на деня/

На един от централните площади в града, животът си тече съвсем спокойно, като за събота сутрин. Хората са излезли да се разходят, да пият по кафе, но вече се забелязват такива с жълто-черни фланелки и шалове.

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

11:00

Бърз поглед наоколо и веднага се забелязва един от няколкото фен магазина на Борусия Дортмунд. Пред магазина чакат хора да отвори.

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

Това става и още с влизането осъзнаваш, че има всичко. Каквото му дойде на ум на човек. От бебешки дрехи и играчки, до официалните екипи на футболния тим. Всичко, на различни цени, за всеки вкус и всеки джоб.

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

13:00

Време е за пътя към стадиона. До началото на мача има повече от два часа, но първата мотриса на метрото, която пристига е пълна с фенове. Почти няма човек, който да не носи фланелка, шал или шапка на отбора. А вътре – нищо страшно: усмихнати хора, чуват се разговори и смях. Даже има и няколко човека облечени в синьо – цвета на гостуващия Падерборн.

Предстои конфликт? Нищо подобно... Хората пътуват нормално до стадиона.

Ето я и крайната дестинация. Последната спирка. Със слизането от влакчето емоциите се покачват. Стадионът е наблизо...

13:20

Феновете се насочват към своите сектори. По пътя до съответните входове на стадиона ги чакат още удоволствия – я хапване, я пийване, я възможността да добавят още един шал, шапка или нещо друго към колекцията си от фен артикули.

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

И – изненада. До един от щандовете на Борусия съвсем необезпокоявано е разположен подобен на съперника Падерборн. Даже има хора пред него. Нов бърз поглед наоколо. Абе, никой не се мръщи, от никъде не хвърчи камък, никой не притичва от засада...

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

13:40

Ето го!

Знаменитият Сигнал Идуна Парк! Няколко степени нагоре за нивото на емоциите...

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

До стадиона се намира един от най-големите фен магазини на Борусия в Дортмунд. Пълен до дупка. А от едната му страна се вие опашка от хората, които трябва да вземат билетите си.

13:50

В подстъпите на стадиона. Огромни коридори и още възможности да си купиш нещо за пиене или ядене, или пък още нещо от разнообразните фен артикули на клуба.

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

14:00

Час и половина преди мача.

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

Стадионът е почти празен. И нормално – хората все още са отвън. Знаят, че могат да влязат за няколко минути. Поглед към легендарната южна трибуна. Големичка е... И веднага изниква въпросът: Как ли изглежда като се напълни?

15:30

Време е за двубоя: Борусия Дортмунд – Падербон

Стадионът вече е пълен. Феновете са по трибуните. Футболистите са посрещнати с аплодисменти, а най-много отнася старши треньорът Юрген Клоп.

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

Първото полувреме е напрегнато. Завършва без гол.

- Нерви? О, има в изобилие!

- Буйства? Хмм... Явно никой няма намерение да нахлува на терена...

Домакините вкарват три гола през второто полувреме и настроението рязко се е покачило. Сякаш се усеща облекчението на хората наоколо. Доста разочарования имаше до момента през сезона, ето и един спокоен завършек на мача.

Стадионът буквално трепери при всеки гол и обявяването на името на голмайстора.

А популярната южна трибуна или "Жълтата стена" както я наричат? Ето я и в пълния и блясък! Впечатляващо е слаба дума...

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

Футболистите получават заслужени овации. Немският език е непонятен /за мен/, но името, което целият стадион започва да скандира е напълно разбираемо: Юрген Клоп!

Треньорът се отделя от играчите и първи се прибира в съблекалнята. А повече от 80 хиляди викат "Юрген Клоп"...

Човек само може да се запита: Какво ли ще е след последния му мач...

17:30

Пресконференция. Предстои среща отблизо точно с харизматичния треньор.

Влиза, поздравява, сяда и коментира спокойно мача. Даже отклонява въпросите за емоционалните моменти, за скандирането на името му, за наближаването на раздялата.

Казва, че когато наистина си тръгне, ще има много чувства, но засега се опитва да запази спокойствие.

В случая определено се иска голям самоконтрол... На фона на цялата любов, която получава...

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

18:00

Шоуто свърши.. За феновете на Борусия Дортмунд до следващия мач.

Съботният ден обаче още не е приключил, могат да му се насладят доволни от победата.

 

19-и април 2015-а година, неделя

7:00

Обратно към България. С усещането, че онази, другата любов към футбола ще остане далеч...

Но – нова изненада, която предизвиква усмивка.

източник: Gong.bg, Кремена Младенова

На заминаване от Дортмунд всеки симпатизиращ на Борусия получава последен шанс да си вземе нещо за спомен от специален автомат за фен артикули на клуба.

И това, ако не е истинска любов? Echte Liebe!