Отборът на Байерн Мюнхен узакони седмата си поредна титла в Германия в последния ден от сезона в Първа Бундеслига. Тимът на Нико Ковач разби с 5:1 гостуващия Айнтрахт Франкфурт, който таеше надежди за класиране в Шампионска лига през новия сезон, но те бяха разбити на пух и прах от баварския колос.

За първи път от сезон 2009/2010 първото място в Германия се решава в последния кръг от кампанията. До днес шанс да триумфира с отличието имаше и тимът на Борусия Дортмунд, който обаче в крайна сметка остава на втората позиция, въпреки победата си като гост на Борусия Мьонхенгладбах.

Двубоят на „Алианц Арена” бе още по-емоционален и поради факта, че две легенди на клуба облякоха за последен път фланелките на тима. Франк Рибери и Ариен Робен обявиха, че напускат Байерн, а последният двубой пред феновете на баварците се оказа страхотно сбогуване за тях, като и двамата успяха да се разпишат във вратата на Айнтрахт.

Головата фиеста за Байерн започна само четири минути след първия съдийски сигнал. Кингсли Коман вкара един от най-лесните голове в кариерата си, след като се разписа с прецизен удар след пас на Томас Мюлер. Коман прати технично топката в левия ъгъл на врата, след като бе оставен необезпокояван от никого в наказателното поле.

Вторият гол в срещата изненадващо падна във вратата на домакините и дойде в началото на втората част, за да върне надеждите на Борусия Дортмунд, който в този момент водеше на Мьонхенгладбах. Те обаче се изпариха само три минути по-късно, когато Байерн отново вкара и поведе в резултата. Дейвид Алаба се разписа от близка дистанция, след като бе на точното място и успя да направи добавка след удар на Мюлер и неумела намеса на вратаря. В 58-ата Реанато Санчес също се разписа за 3:1 след самостоятелна акция отляво и удар от малък ъгъл.

За десерт домакините бяха оставили и две попадения на тръгващите си Франк Рибери и Ариен Робен. Първо французинът се разписа след великолепен пробив и прехвърлящ удар, за да дойде и моментът за Робен, който пък получи „пас-подарък” от Алаба, за да вкара на празна врата и да увенчае последния си мач за Байерн с гол.

Попаденията за двамата бяха съответно 123-то и 98-мо за тях в германския елит. Така Рибери се превърна във французина с най-много голове в историята на Бундеслигата. Със същото може да се похвали и Робен, който пък е холандецът, разписвал се най-много пъти в Германия.

Така Байерн успя да направи почти немислимото, след като преди зимната пауза в първенството, изоставаше на цели девет точки от Борусия Дортмунд. През втората половина от първенството обаче, „жълто-черните” бяха далеч от най-добрите си времена и допуснаха да бъдат изпреварени.

Тимът на Нико Ковач допусна една единствена загуба през 2019 година, което е показателно за формата на Байерн през втория полусезон.


Още по темата:

​Борусия направи нужното, но сам се провали и остана втори

Байер Леверкузен влетя с погром в лелеяната Шампионска лига