Отборът на Байер Леверкузен се пребори за последната квота за Шампионската лига през следващия сезон, която се полага на 4-ия в крайното класиране на Бундеслигата. В последния кръг от сезон 2018/2019 момчетата на Петер Бош отбелязаха пет попадения при победата си навън срещу Херта Берлин. Успехът с 5:1 гарантира, че „аспирините” ще завършат с 3 точки пред основния конкурент Борусия Мьонхенгладбах, който падна победен от Борусия Дортмунд.

Байерн Мюнхен със 7-а поредна титла в Германия!

На Олимпийския стадион в германската столица звездата на Байер Кай Хаверц даде начало на головата канонада. В 38-ата минута Джонатан Та даде убийствен дълъг пас зад гърба на противниковата отбрана, която реагира по най-лошия възможен начин. Хаверц догони топката в наказателното поле и от 7-8 метра по остър ъгъл спрямо вратата с много сила я прати под сглобката – 0:1.

Само 6 минути по-късно Херта отвърна на удара и уж даде заявка, че мачът ще бъде оспорван. Ведад Ибишевич с много късмет успя да проби отляво и да стигне до аутлинията в наказателното поле. Там босненецът от трудна позиция центрира високо към другия край на вратарското поле. Ондрей Дуда стигна до кълбото и пусна остър пас по земя, който позволи на Валентино Лазаро да отбележи – 1:1.

Радостта на домакините не издържа дълго. В 38-ата, само 4 минути след изравняването, Байер отново поведе. Левият бек Уендел с пас по земя матира централната защита на Херта, оставяйки Лукас Аларио почти сам срещу вратаря. Аржентинецът не показа най-добрия възможен контрол над топката, като в се пак бе в състояние да плъзне кълбото покрай стража – 1:2.

След почивката превъзходството на Леверкузен беше много явно. В 54-ата минута то беше затвърдено от Юлиан Бранд. Гостите организираха отлична атака отдясно, при която Чарлес Арангис избяга отдясно и вместо да центрира, върна топката по земя към дъгата. Бранд я посрещна с изстрел от движение, който красиво влетя под дясната сглобка – 1:3.

В 72-ата минута вече стана ясно, че Херта ще завърши сезона със загуба. Аларио се пребори в някаква степен, за да отиграе центрирането на Мичел Вайзер. Топката мина зад него и отиде при Кевин Фоланд, който с остър пас намери аржентинския нападател на 2-3 метра пред голлинията. Аларио намери начин да прокара топката покрай върналия се на голлинията футболист на Херта – 1:4.

Аларио завърши хеттрика си две минути преди края на мача. Асистенцията този път беше на сметката на полузащитника Ларс Бендер.

В крайното класиране Леверкузен събра 58 точки и завърши на 3 пред Мьонхегладбах, за който оставя утешението, че ще участва в Лига Европа през идната кампания. Волфсбург също събра 55 пункта след убийствен успех 8:1 над Аугсбург и по примера на жребчетата си осигури директно класиране в груповата фаза на ЛЕ. Айнтрахт Франкфурт като 7-и в подреждането ще трябва да играе в квалификационните кръгове.

Директно във Втора Бундеслига изпадат тимовете на Хановер (21 т.) и Нюрнберг (19 т.). Щутгарт ще трябва да играе в плейоф за оцеляване срещу третия във Втора Бундеслига (понастоящем това е Унион Берлин). Директна промоция за германския елит дотук е сигурна единствено за шампиона във втория ешелон Кьолн. Вторият Падерборн има 57 точки, с една повече от Унион кръг преди края, така че още не може да бъде сигурен в позицията си.

Бундеслига, сезон 2018/2019, 34-и кръг - всички резултати:

Борусия Мьонхенгладбах – Борусия Дортмунд 0:2

Байерн Мюнхен – Айнтрахт Франкфурт 5:1

Фортуна Дюселдорф – Хановер 2:1

Фрайбург – Нюрнберг 5:1

Херта Берлин – Байер Леверкузен 1:5

Майнц 05 – Хофенхайм 4:2

Шалке 04 – Щутгарт 0:0

Вердер Бремен – РБ Лайпциг 2:1

Волфсбург – Аугсбург 8:1