Борусия Дортмунд завърши с победа сезона в Бундеслигата, след като надви с 2:0 Борусия Мьонхенгладбах като гост. Това бе задължително условие за „жълто-черните”, ако искаха да станат шампиони през този сезон, но победата на Байерн Мюнхен с 5:1 над Айнтрахт Франкфурт скърши всички надежди за тима от провинция Рур. По този начин Борусия остана втори със 76 точки, две по-малко от шампиона Байерн (78), като вината може да бъде търсена единствено и само в отбора на Люсиен Фавър. Дортмундци пропиляха редица шансове да запазят първото място за себе си в крайна сметка, а също така загубиха с 0:5 в прекия дуел с Байерн Мюнхен по-рано през април. Същевременно съвсем скорошната загуба с 2:4 у дома срещу големия враг - Шалке 04, остави Борусия Д на две точки зад Байерн Мюнхен.

Мъката пък за Мьонхенгладбах също е голяма, след като тимът на Дитер Хекинг се нуждаеше от задължителен успех, за да заеме място в Топ 4, но загубата, гарнирана с победата на Байер Леверкузен срещу Херта с 5:1, прати „аспирините” в Шампионската лига за сметка на „жребците”.

Головете за гостите на „Борусия Парк” дойдоха в 45-ата минута, когато Джейдън Санчо откри, а в 53-ата Марко Ройс удвои резултата и на практика го оформи.  

Голямата звезда на вестфалци Марко Ройс се завърна в стартовия състав на Люсиен Фавър след два мача наказание от дербито с Шалке 04. Английското острие Джейдън Санчо също започна, а Кристиан Пулишич започна като титуляр в последния си мач за Борусия, след което ще премине в английския Челси.

Водещият за последно наставник на Мьонхенгладбах Дитер Хекинг стартира в схема 4-3-3, като Кристоф Крамер, Денис Закария и Йонас Хофман бе триото зад Ибрахима Траоре, Йосип Дърмич и Торган Азар.

Всичко на „Борусия Парк” бе равностойно в началото на мача, като първата ситуация дойде за „жребците” в 12-ата минута. Ибрахима Траоре нанесе силен удар с левия крак, а топката се отклони от сглобката на Роман Бюрки. Миг по-късно и Йонас Хофман пробва късмета си с далечен снаряд, но топката прелетя встрани от вратата на гостите.

В 23-ата минута пък Дортмунд стигна до солидна възможност, когато Аксел Витсел бе намерен от Лукас Пишчек на втора греда, но ударът му премина встрани. В 38-ата пък Марко Ройс изпълни добър пряк свободен удар, но ударът не бе точен.

Все пак в сетния миг от първото полувреме пък Борусия стигна до откриващ гол, който остана много дискусионен. Капитанът Ройс стигна дълго подадена топка и върна по земя, но Матис Гинтер я върна към Ройс и аутлинията. Именно оттам халфът на Борусия вдигна за Санчо, който вкара гол, но преди центриране останаха големи съмнения, че топката не излезе от терена с целия си обем. Все пак реферът прегледа собственоръчно ситуацията с ВАР и в крайна сметка отсъди попадение – 1:0 за Борусия.

Девет минути след подновяването на играта в Мьонхенгладбах, то Борусия удвои своя актив. Санчо видя вдясно Пулишич, който бе в наказателното поле, а американецът върна по земя за Марко Ройс, който безпроблемно прати топката във вратата на Ян Зомер за втори път в мача – 2:0.

В 54-ата пък Йосип Дърмич намери голямо пространство и стреля от средна дистанция, ала топката прелетя над напречната греда на Бюрки. Полека-лека събитията на стадиона се успокоиха, като двата отбора буквално доиграваха мача, след като всичко в Мюнхен бе ясно, докато отпорът на Гладбах не бе достатъчен за пълен обрат и достигане за място в четворката.

Следващият сезон в германската Първа Буднеслига ще стартира на 16-и август 2019-а година.