Селекцията на Франция постигна резонна победа с 3:0 срещу Люксембург в контролна среща преди старта на UEFA EURO 2024 за „петлите“. Темпото в играта на французите не беше нещо особено на стадиона в Метц, но в крайна сметка тимът стигна до комфортния успех срещу „червените лъвове“.

Рандал Коло-Муани откри резултата в края на първото полувреме на срещата, след като преди това Антоан Гризман нацели гредата на Люксембург. През второто полувреме резервата Жонатан Клос реализира изключително красив гол в Метц за 2:0, а пет преди края на редовното време Килиан Мбапе също се разписа. До края на срещата бранителят на ЦСКА – Енес Махмутович, нацели напречната греда на „петлите:.

Срещата ще се запомни също така с доста неприятен инцидент след старта на второто полувреме, когато домакински фенове от трибуните опитаха да уцелят с камъни играчи на някои от двата отбора, но за щастие не сполучиха с действието си.

Това беше предпоследна проверка за французите преди старта на континенталната надпревара, като на 9-и май в Бордо ще гостува селекцията на Канада.

Наставникът на “петлите” Дидие Дешан заложи на доста силна единайсеторка в днешната вечер, а сред титулярите бе изненадващо повикания Н'Голо Канте. Той си партнира в средата на терена с младия талантлив дефанзивен полузащитник на Монако Фофана и Антона Гризман. Атакуващата тройка беше изградена от голямата звезда на двукратния европейски шампион Килиан Мбапе, Коло Муани и Маркюс Тюрам.

От първата минута на стадиона в Метц в отбора на гостите започна защитникът на ЦСКА - Енес Махмутович.

Напълно очкавано французите стартираха доста по-дейно спрямо своя опонент и в рамките на първите пет минути отправиха два удара чрез Килиан Мбапе, но Морис не беше затруднен от новата покупка на Реал Мадрид. В седмата минута Мбапе даде късо към Маркюс Тюрам, но шутът беше спасен от стража на гостите. В 12-ата Коло Муани проби отдясно и даде остър пас към Мбапе, който стреля между трима човека от гостите, но неточно. При последвалото нападение Тюрам пусна успоредно към Антоан Гризман, който стреля с левия крак, но в десния страничен стълб на "червените лъвове".

Гризман и Мбапе комбинираха доста ефектно след 26 минути игра, а Килиан отправи топовен изстрел с левия крак, но вратарят на Люксембург инстинктивно изби. Натискът на "петлите" в първото полувреме се увенча с успех в самия му край. Килиан Мбапе се надигра вляво с Карлсон и се справи добре, след което центрира умело към Рандал Коло-Муани. Нападателят на ПСЖ отправи удар с глава, който беше точен и откри за французите - 1:0.

Антоан Гризман отне топка след старта на второто полувреме и даде към Юсуф Фофана.Бранителят пусна вляво за Мбапе. Той нахлу навътре и шутира по диагонала, но над напречната греда на Люксембург. В 58-ата силен шут на Юсуф Фофана от дистанция беше отразен. 

БГНЕС
6 снимки

Двадесет минути преди края на срещата феновете в Метц станаха на крака след изумителното изпълнение от резервата Жонатан Клос. "Петлите" разиграха късо от корнер, а Мбапе даде назад за Клос, който отправи изключителен шут с десния крак, който влетя в мрежата на Люксембург с помощта на напречната греда - 2:0.

Малко след това французите можеха да вкарат трети гол, след като Клос даде успореден пас за Антоан Гризман, чийто удар беше блокиран. Осем преди края на редовното време бранителят на ЦСКА - Енес Махмутович, се извиси над отбрана на Франция и стреля с глава, но ударът на бранителя срещна напречната греда на Майк Менян.

В 85-ата минута домакините организираха стихийно нападение отляво. Брадли Баркола натисна капитана Лоран Жанс и комбинира с Мбапе, който с десния крак матира Морис за трети път в мача.

FT / ФРАНЦИЯ - ЛЮКСЕМБУРГ 3:0

1:0 Коло-Муани 43', 2:0 Клос 70', 3:0 Мбапе 85'

Стадион: "Сент-Симфориен" (Метц, Франция)

Рефер: Лоранс Висер (Белгия)

Франция: Менян – Кунде, Упамекано, Конате, Т. Ернандес – Канте, Фофана, Гризман – Коло Муани, Тюрам, Мбапе

Люксмебург: Морис – Карлсон, Шано, Махмутович – Джогович, Тил, Мартинс, Олесен, Янс – Родригес, Синани