Отборът на Ливърпул вече е най-скъпия отбор в света, след като Футболната обсерватория на „CIES“ обяви резултатите от последното си проучване. Общата стойност на състава, воден от Юрген Клоп, в момента се изчислява на 1,4 милиарда евро.

По този начин „мърсисайдци“  изпреварват Манчестър Сити, който вече е втори със стойност от 1,3 милиарда евро. Испанските грандове Барселона (1,17 милиарда евро) и Реал Мадрид (1,11 милиарда евро), както и Челси (1,008 милиарда евро) допълват топ 5.

GettyImages/Gulliver
100 снимки

20-кратният шампион на Англия Манчестър Юнайтед пък е шестият клуб и последен клуб, който разполага с отбор, преминаващ границата от 1 милиард евро.

За изчислението „CIES“ са използвали формула, включваща възрастта на отделните играчи, тяхното представяне, икономическата стойност на самия клуб, както и инфлацията при определянето на цената на футболистите. Взема се предвид цената на 20-те най-скъпи играчи на всеки клуб от петте топ първенства на Европа.

Най-скъпият играч в света е нападателят на френския шампион Пари Сен Жермен - Килиан Мбапе. Неговата цена се изчислява на стойност на повече от 250 милиона евро.