Ако шопинг-терапията наистина лекуваше депресия, то футболните клубове щяха да са най-щастливите места на света. Поне до такова заключение може да се стигне, само ако се погледне сметката на похарчените само до момента пари на трансферния пазар, при това на отборите единствено от Топ 5 първенствата на Европа - Англия, Испания, Италия, Франция и Германия. 

След ерата "Фърги" , в Юнайтед станаха страшни прахосници

Трансферният пазар отвори едва на 1 юли и ще е отворен чак до 31 август. А до момента са сключени вече сделки за умопомрачителните 1.73 млрд. евро в тези пет лиги! При това, към тази сметка не се причислява рекордният засега трансфер на лятото с преминаването на Ромелу Лукаку от Евертън в Манчестър Юнайтед, тъй като белгиецът все още не е подписал официално. 

Алчен и противен, но супер богат... И ще е още по-богат

С лекота може да се направи предположение, че бариерата от 3, дори и 4 млрд. евро ще бъде премината още през този трансферен прозорец. При това само за Топ 5 на първенствата на Европа. Ако към сметката се прибавят всички останали, плюс Китай, сметката може да придобие страшни размери.

Ман Юнайтед обяви трансфера на Лукаку, Рууни май е включен в сделката

Както винаги, рекордьори по прахосничество са най-богатите - в английската Висша лига. Само до момента, при това без сделката за Лукаку, там са пръснати над половин милиард паунда. Точната сума е 551 млн. паунда или 622 млн. евро. А краят на трансферната лудост на Острова далеч не се вижда. 

Играч на Байерн: Не са ни нужни 100 милиона за трансфери

Изненадващо или не, но на втората позиция засега се нарежда италианската Серия А, която поне доскоро не се отличаваше с такова прахосничество. Там до момента са пръснати 525 млн. евро, като най-много е пропилял Милан, който, зареден със свежи китайски пари, прави мащабна селекция и хвърли близо 140 млн. евро до момента. 

Реал Мадрид прибира 150 милиона евро от трима

До затварянето на трансферния прозорец остават 53 дни, а тепърва се говори за финализирането на сделки, като тази за Алваро Мората в Челси, която се очаква да е на стойност над 90 млн. евро, така че със сигурност и тази година ще бъде счупен световния рекорд по прахосничество във футбола, който пада абсолютно всяка година, независимо дали по света върлува икономическа криза, или е време на финансов разцвет.