Френското издание „L’Equipe“ направи сериозни разкрития относно жалбата на шефа на испанската лига Хавиер Тебас, с която реално е натопен отборът на Пари Сен Жермен пред УЕФА.

Тебас е изпратил жалбата до УЕФА на 22 август, а десет дни по-късно от централата образуваха разследване срещу френския клуб.

Шефът на Ла Лига е представил досие от 44 страници, в които доказва, че парижкият клуб е изкуствено поддържан от държавата Катар.

„Катар Спорт Инвестмънт, филиал на Катар Инвестмънт Ауторити, купи Пари Сен Жермен през 2011 година. След тази дата много спонсори на Пари Сен Жермен са били катарски лица. На 17 август 2017 година на интернет страницата си ПСЖ обяви четири от нейните основни спонсори, които са субекти на държавата Катар, а именно „Ooredoo“, националната банка на Катар, „beIN Sports“ и Катар Туризъм Ауторити“, се казва в писмото на Тебас изпратено до УЕФА.

Според шефа на Ла Лига, Пари Сен Жермен е получил пари по спонсорски договори от Катар доста над пазарните. Френският клуб е получил през 2014 година 344 милиона, което е много над другите големи клубове в Европа: 269 милиона евро за Байерн Мюнхен, 237 милиона евро за Манчестър Юнайтед, 224 милиона евро за Реал Мадрид и 185 милиона евро за Барселона.

Тези приходи са 73% от бюджета на Пари Сен Жермен в сравнение с 38% за Барселона, 41% за Реал Мадрид, 46% за Манчестър Юнайтед и 55% за Байерн Мюнхен.

Съществуват и други данни, които разкриват държавната помощ на Катар, която позволява на френския клуб да разбие пазара.

През 2014 година Пари Сен Жермен получава от телевизионни права само 47 милиона евро. В сравнение Реал Мадрид взима 142 милиона евро, Барселона 139 милиона евро, Манчестър Юнайтед 116 милиона евро и Байерн Мюнхен – 55 милиона евро.

Същите разлики се забелязват и в доходите получени от клубовете от продажбата на билети – 47 милиона евро за ПСЖ, 121 милиона евро за Реал Мадрид, 119 милиона евро за Барселона и 109 милиона евро за Байерн.

Ла Лига в своето оплакване заявява: "Излишно е да се каже, че всяко споразумение за спонсорство, което не се провежда в съответствие с пазарните условия, нарушава конкуренцията между футболните клубове. Ето защо УЕФА трябва строго да оцени икономическия смисъл на договорите за спонсорство. Спонсорството е комуникационна операция, която трябва да бъде свързана с бизнес плана на спонсора и спецификата на пазара."

Пари Сен Жермен предстои да докаже, че доходите от спонсорство не са завишени. 

Веднага се появиха някои несъответствия. Спонсорският договор между Пари Сен Жермен и Катар Туризъм Ауторити стана ясно, че е бил за две години на стойност 200 милиона евро, а не само за една, както първоначално се появи в сметките на френския клуб.

Френският клуб ще трябва да даде обяснения как може да си позволи от финансова гледна точка да плати 222 милиона евро за Неймар и да му плаща огромната нетна запла от 36,8 милиона евро годишно, както и да плати 145 милиона за Килиан Мбапе плюс 35 милиона евро бонуси и нетна заплата от 17 милиона евро.

В същото време Пари Сен Жермен е продал играчи само в рамките на 65 милиона евро.

Шефът на Ла Лига дава ПСЖ на КАС и ЕС, ако УЕФА не ги накаже

Това ще принуди Пари Сен Жермен да осъществи сериозна продажба на футболисти през януарския трансферен прозорец, а останалите клубове са наясно с тази информация, което означава, че цената на играчите на френския отбор ще бъде значително понижена.

Тебас: Сити и ПСЖ пик*ят върху системата, Неймар се гмурна в нея

От Пари Сен Жермен вече проведоха среща на 5 октомври в Нион с представителите на УЕФА.