Президентът на Испанската футболна лига Хавиер Тебас се изказа доста критично за трансферните тъмни сделки на собствениците на Пари Сен Жермен и Манчестър Сити. Той разкри, че е нямало да поиска разследване от страна на УЕФА, ако например Манчестър Юнайтед бе закупил Неймар за сумата от 222 милиона евро.

„Манчестър Сити, Пари Сен Жермен, преди това Челси си позволяват да харчат пари, които не са изкарали те и получават предимство именно чрез тези средства. С всичките тези пари от нефт Манчестър Сити може да вземе, които си играчи пожелае и ние трябва да се защитаваме. През последните няколко години Манчестър Сити изхарчи почти 1 милиард за играчи, ПСЖ – 950 милиона паунда”, каза Тебас.

Ла Лига сезира УЕФА за Манчестър Сити

На 22 август ръководството на Испанската футболна лига поиска официално от УЕФА да започне разследване по трансферните дела на Манчестър Сити и ПСЖ. Впоследствие от УЕФА съобщиха, че няма да намерение да започва никакво разследване срещу двата клуба.

„Видяхме сметките на тези клубове през последните пет години и колко пари са получили от билети, телевиозионни права и реклами.Това са обществено достъпни данни. Сравняваме тимовете на Реал Мадрид, Барселона и Манчестър Юнайтед. Знаем, че тези клубове се борят да се превърнат в най-добрата марка в света. След като направихме това проучване, установихме, че ПСЖ печели много повече от спонсорсво, отколкото Манчестър Юнайтед. Това е невъзможно. Това е финансов допинг”, допълни Тебас.

 „Не, че не харесвам ПСЖ. Ако Неймар беше отишъл в Манчестър Юнайтед може би, нямаше да стигнем до съда, защото това не е финансов допинг и може би те имат реално пари да купят този играч”, каза още президентът на Ла Лига.

УЕФА: Не разследваме Ман Сити

Тебас заяви, че не е изключено ПСЖ да повтори подвига и с Лионел Меси и Кристиано Роналдо, отмъквайки ги от Ла Лига.

„Мисля, че освобождаващите им клаузи са много високи, но ако Насер Калейфи ги иска, просто ще отвори тръбите и ще ги вземе. Това е цената на газа, не на футбола. След като туристическият борд на катарците плаща толкова много за спонсорство и другите се принуждават да плащат толкова. Те се присмиват на системата, не е ли така? Хванахме ги да се облекчават в плувния басейн. Сега Неймар се е насочил към трамплина и се кани да скочи в същия този басейн. Това е неприемливо”, завърши гневният Тебас.