Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас възнамерява да даде Пари Сен Жермен на Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС) и на Европйската комисия при положение, че УЕФА не накаже френския клуб заради неспазването на правилата на финансовия феърплей.

Европейската футболна централа започна разследване срещу ПСЖ заради трансферите на Неймар и Килиан Мбапе. Бразилецът бе купен от Барселона за 222 милиона евро, докато 18-годишният французин пристигна на „Парк де Пренс“ под наем от Монако, но с условието, че парижани ще платят през следващото лято за него задължителните 180 милиона евро.

От УЕФА веднага започнаха разследване относно финансовото състояние на Пари Сен Жермен. От централата изискаха цялата финансова документация на френския клуб.

Шефът на испанската лига е категоричен, че финансовите постъпления, които Пари Сен Жермен и Манчестър Сити декларират са невъзможни и изкуствени. Той смята, че УЕФА трябва да вземе навременни мерки, за да спред „надуването на балона“, тъй като той неизбежно ще се спука.

„Настояваме ПСЖ да уважава правилата за финансовия феърплей. Финансовите постъпления на клуба не отговарят на средствата инвестирани от тях на трансферния пазар“, коментира Тебас.

Ла Лига губи 20% от приходите си, ако Барса или Реал напуснат

„Пари Сен Жермен трябва да понесе своето наказание така, както е записано в нормативните документи на УЕФА. Френският клуб трябва да има чисто финансиране. В момента това не е така. Пари Сен Жермен и Манчестър Сити като марки през последните пет години по нищо не превъзхождат Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Барселона. И трите клуба имат повече приходи от телевизионни права, продажбата на билети и постъпления. Истината е, че постъпленията в Пари Сен Жермен и Манчестър Сити са изкуствени. Парите в тези два клуба са от Катар и са два или три пъти в повече от реалния баланс на Пари Сен Жермен и Манчестър Сити. Единственото, което искаме е да има реална конкуренция на пазара и да се спазват финансовите норми, които са заложени и всички клубове трябва да следват. Ако продължаваме по същия начин, до три-четири години, футболната индустрия ще се изроди в много държави“, каза още президентът на Ла Лига.