ФК Гуанджоу, известен през изминалото десетилетие като Гуанджоу Евъгранд, изпадна от елита на Китай. Това стана факт след загубата с 4:1 от Чангчун Ятай у дома в мач от предпоследния кръг на местната Суперлига. 

Така за осемкратните шампиони стана невъзможно да изпреварят градския си съперник Гуанджоу Сити, който победи с 3:0 Шънджън. 

Изпадането сложи край на 12-те сезона на Гуанджоу в Суперлигата, като клубът спечели титлата във всяка година от 2011 до 2017, както и през 2019. В този период Гуанджоу спечели и Шампионската лига на Азия на два пъти - през 2013 и 2015 година. 

Пропадането на отбора започна в началото на годината, когато петима от натурализираните чужденци в отбора напуснаха заради финансовите проблеми на собствениците - групата за недвижими имоти China Evergrande. Въпросната група регистрира колосални задължения от над 300 млн. долара, което доведе и до арести на част от членовете й. 

Освен това строежът на стадиона на Гуанджоу беше поет от китайски представителен орган, за да може да бъде завършен до края на тази година. 

През Гуанджоу минаха доста известни играчи през последните години като Робиньо, Паулиньо, Джаксън Мартинес, както и Дарио Конка. Последният беше най-добре платеният футболист в света, докато беше част от китайския клуб.