Усмихнат, в шеговито настроение, селекционерът на бразилския национален отбор Карлос Дунга даде пресконференция преди дебюта на петкратните световни шампиони на Мондиал 2010 утре срещу отбора на Северна Корея.

- Дали този Мондиал е най-голямото предизвикателство за вас?

- Да, защото е следващото предизвикателство. Когато бях играч, имах други големи предизвикателства. Днес съм по-подготвен от времето, когато бях играч. Сега нося твърде голяма отговорност, но най-важното е да спиш спокойно, за да вземаш най-добрите решения. Като треньор напрежението е по-голямо, но когато успяваш, радостта е също по-голяма.

- Защо тренирате при закрити врати?

- Това не са закрити тренировки, а вътрешни. Аз искам тренировки, на които има концентрация. Това е нов начин на работа. Казват, че ми липсва креативност, но това ви дава креативност да пишете (смее се).

- Как приемате критиките, че вашият стил не е част от красивия футбол?

- Това винаги се е случвало със Селесао. Да вземем резултатите преди 1990 година. Бразилия не бе печелила Копа Америка от 1949 година, а след това я спечели четири пъти след 1997 година. Бразилия не бе печелила световно първенство 24 години, а след това стана световен шампион през 1994 година, после през 2002 година. Аз обичам да побеждавам.

- Какво ви направи впечатление на Мондиал 2010?

- Германия бе критикувана и вкара четири гола. Говореше се, че Германия не е зрелищен отбор, но вкара четири гола. На това световно първенство играчите трябва да играят с такъв адреналин.

- Какво знаете за КНДР?

- Това е компактен отбор, бърз, с трима играчи, които играят в чужбина и това може да им помогне.

- Азиатските отбори успяват досега. Как вие ще попречите утре тази серия да продължи?

- Трябва да поздравим азиатските отбори, които напреднаха много в последно време. Но няма традиции при мачовете на националните отбори - играе се 11 срещу 11. Понякога има мания да се говори кой е най-добър според традицията, но на терена се вижда истината. Трябва да бъдем концентрирани и да уважаваме отбора на КНДР.