Над 200 души е задържала полицията в Андерлехт след масово сбиване на фенове на местния Спортинг и млади имигранти от Мароко, съобщава белгийският Le Soir.

След мелето се оказало, че 14 от представителите на реда са пострадали в опита да прекратят безредиците на враждуващите групировки.

Според информацията, всичко започнало още миналата седмица – на 18 май със сбиване между част от феновете и имигранти от района на Сейнт Гидон, където е разположен стадионът на тима.

По думите на привържениците, скарването станало заради момиче, което в нощта на събота срещу неделя било изнасилено от четирима души. Официално потвърждение за тази информация обаче няма.

През следващата седмица в един от емигрантските блогове се появили призиви за „саморазправа с фламандците”. Полицията взела всички мерки, за да предотврати подобни сблъсъци, но въпреки това двете враждуващи страни успели да се сбият.

В петък вечерта, 23 май, членове на двете младежки групировки си устроили среща, за да изяснят отношенията си на местния площад, като някои от вандалите били въоръжени с хладни оръжия.

След опита на местните власти да осуетят мелето, емигрантите се изнесли по близките улици, където започнали да чупят магазини, ресторанти и паркираните наблизо автомобили.