Самолетът на папа Франциск кацна на правителствения ВИП на летище София около десетина минути преди 10 часа.

Папа Франциск  е изключителен фен на футбола и продължава да следи изявите на любимия си Сан Лоренсо, въпреки че има обет да не гледа телевизия. Гвардеец го информира всеки път, когато аржентинският отбор има мач за резултата от него.

Запитан как следи резултатите на аржентинския тим Сан Лоренсо главата на римокатолическата църква отговори: "Има един швейцарски гвардеец, които всяка седмица ми казва резултатите и класирането на отбора".

Папа Франциск не гледа телевизия от 1990 година насам, за да спази обет, който е дал пред Дева Мария.

Франциск не крие любовта си към футбола и следи и италиански мачове.

Самият папа Франциск  сподели дали се е справял добре с топката в крака.

"Бях ужасен. Като гледам как играят футбол в днешни дни... Липсваше ми техника, а и бях доста тромав. Играех като защитник, но движенията ми бяха по-скоро на баскетболист."

Образователната програма на папа Франциск също е свързана с футбола. За всеки гол на турнира Копа Америка фондацията на папата получава по 10 хиляди евро.

Звездата на Барселона Лионел Меси често е сравняван с футболен бог заради нещата, които прави на терена. Според папа Франциск обаче сравненията с бог са светотатство.

"На теория подобни сравнения са светотатство. Не може това нещо да се казва и аз не го вярвам. Нима вие го вярвате", каза папата в интервю за La Sextra. При отговор на интервюиращия Жорди Еволе, че наистина вярва, папа Франциск се разсмя.

"Аз не го вярвам. Хората могат да казват, че той е бог, точно както казват "Обожавам те", но само Господ може да бъде почитан. Това са думи на хора, знаете, че твърдението той е бог на футболния терен е популярно сред феновете", добави папа Франциск.

Главата на римокатолическата църква също е аржентинец като Меси и се срещна с петкратния носител на "Златната топка" през 2013 г. "Разбира се, той е много добър футболист, но не е бог", завърши папата.