Отборът на Уганда се раздели със селекционера Себастиян Десабър, въпреки че тимът се представи над очакванията за Купата на Африка, достигайки до осминафиналите на надпреварата. Угандийската футболна федерация (ФУФА) сподели в свое изявление, че е постигнала „взаимно съгласие“ да прекрати договора на френския специалист.

„Причините за прекратяването на контракта са за ползата и развитието на двете страни“, се казва в изявлението.

Десабър е вторият старши треньор, който си тръгва от национален отбор, след като преди това домакинът на турнира Египет уволни Хавиер Агире незабавно след изненадващото отпадане от Южна Африка на осминафиналите в събота. Новината за раздялата с Десабър не бе очаквана, след като французинът изведе Уганда до груповата фаза на надпреварата за първи път от 41 години насам и акцентира върху важността от развиването на футбола в страната.

Уганда, който практикува атакуващ стил на игра, победи Демократична република Конго с 2:0 в своя откриващ мач, надигра Египет въпреки загубата си с 0:2 и изпоти сериозно Сенегал в осминафиналите, губейки с минималното 0:1. Въпреки това, тяхната кампания бе белязана и от проблеми с финансови бонуси, в следствие на което някои от играчите отказаха да тренират. Проблемът бе разрешен от ФУФА след осигуряването на допълнителни 6 000 долара за всеки от футболистите.

„ФУФА отбелязва приноса на г-н Десабър за подобрението на спортната и професионална организация на Уганда както за класирането на Купата на Африка, така и за осминафиналната фаза на турнира. Г-н Десабър е благодарен на хората и правителството на Уганда, ФУФА, спонсорите, персонала и играчите, които му осигуриха добра работна обстановка, за да изпълни своите цели и задачи в първия си престой като национален селекционер в кариерата“, се допълва още в изявлението на федерацията.

42-годишният Десабър е играл футбол само полу-професионално и изостави своята футболна кариера рано, за да се насочи към треньорството. Преди да бъде назначен за наставник на Уганда през декември 2017, той води клубове в Кот д‘Ивоар, Камерун, Тунис, ОАЕ, Алжир, Мароко и Египет. /БГНЕС