УЕФА подготвя нов план за „Финансов феърплей“, който ще затегне контрола върху разходите на клубовете и ще ограничи техните движения на трансферния пазар. Планът ще се нарича „Финансов феърплей 2.0“, твърди „Le Parisien“. Голямата реформа се състои в ограничаването на дефицита на отборите при осъществяването на трансферите до -100 милиона евро.

През 2011 година УЕФА създаде програмата за честна игра „Финансов феърплей“, която следи за потока на разходите на клубовете. Органът целеше с това да въведе дисциплина и рационалност при харченето на финансови средства от страна на клубовете, принуждавайки ги да работят основно със собствени паръчни потоци и приходите, които си осигуряват. Всеки един отбор има финансов праг, който не трябва да надвишава. Тази мярка предприета от УЕФА насърчава отговорните разходи на прите и гарантира дългосрочната полза, както за футбола така и жизнеспособността и устойчивостта на европейските отбори.

През миналото лято Пари Сен Жермен разтърси пазара с покупката на Неймар за 222 милиона евро от Барселона и на Килиан Мбапе за 180 милиона евро от Монако.

Това доведе до реакция от страна на шефове на различни футболни централи, които сигнализираха, че правилата за „Финансов феърплей“ не се спазват.

Според „Le Parisien“, след продължителното разследване на Пари Сен Жермен, от УЕФА искат да създадат новия финансов механизъм и новите правила, които ще влязат в сила от лятото веднага след края на настоящия сезон.

УЕФА вече има идеен проект, който е наречен „Финансов феърплей 2.0“ и се състои от 100 страници.

В информацията се съобщава, че този нов проект трябва да влезе в сила през следващия сезон и ще има като основен принцип баланса между приходите и разходите. Голямата реформа ще бъде да се ограничи дефицитът на трансферния баланс на всеки клуб. Разликата между доходите и разходите през сезона ще бъде определена от поставянето на праг от -100 милиона евро. Това означава, че клуб, който е похарчил 300 милиона евро за нови футболисти ще трябва да продаде играчи за най-малко 200 милиона евро, за да избегне нарушаването на правилата на „Финансовия феърплей 2.0“.

Тази нова реформа ще бъде насочена към контролирането на финансовите средства и на направените разходи от така наречените държавни клубове или тези, които имат икономически инжекции, които не са свързани с футбола.

„Le Parisien“ също така гарантира, че с този нов проект УЕФА има за цел да контролира задлъжнялостта на клубовете (концепция, която настоящият регламент не предвижда) и да ограничи броя на играчите до 25 професионални играчи. Това правило би наказвало клубове като Челси или Манчестър Сити, които имат около шейсет играчи с договори. Този проект, според френските медии, ще бъде гласуван на 24 май на среща на Иизпълнителния комитет на УЕФА и ще бъде пуснат в експлоатация през следващия сезон.