“Мога да потвърдя, че генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино е изпратил писмо с молба до генералния секретар на ФИФА Жером Валк. Ние помолихме ФИФА да разследва откъде се е появила тази информация. Обезпокоени сме от клеветническата кампания срещу президента Платини”, заяви представител на УЕФА по повод появилото се досие с критични материали за Мишел Платини.

Платини вече заяви, че не иска още един мандат начело на УЕФА.

Преди известно време УЕФА поиска от Международната футболна федерация да разследва появата на досие с критични материали за дейността на Мишел Платини.

Досието "Платини – скелети в шкафа" беше изпратено до медиите от централата на ФИФА с молба за публикуване, но без автор. В досието се съдържа скандална информация за Платини, който иска да стане президент на ФИФА.

УЕФА също така е изпратила копие от това писмо до ръководителя на следствената палата към комитета по етика на ФИФА Корнело Борбели.

Платини е един от кандидатите за поста президент на ФИФА, която се оглавява от 1998 г. от Сеп Блатер. На 29 май той беше преизбран за нов 5-годишен мандат, побеждавайки единствения си опонент йорданския принц Али бин Ал-Хюсеин, а на 2 юли заяви, че ще подаде оставка. Изпълнителният комитет на ФИФА на свое извънредно заседание на 20 юли в Цюрих реши, че конгресът, на който ще бъде избран нов президент на организацията, ще се проведе на 26 февруари 2016 г. /БГНЕС