Ръководителите на УЕФА по време на работата на Стратегическия съвет, който се провежда в Малта, са обсъждали възможностите за избирането на нов президент, в случай на избирането на Мишел Платини за ръководител на ФИФА.

Ако французинът напусне Европейската централа и заеме поста президент на Световния футбол, то в УЕФА ще насрочат извънреден конгрес преди Европейското първенство догодина във Франция.

"Обсдъден е този въпрос. И ако се наложи, до Европейското първенство ще насрочим конгрес. По Устав ние се нуждаем от три месеца, за да организираме процедурата. Но този период може и да се съкрати", коментира пред Ройтерс член на изпълкома.

На 26-и февруари 2016 г. ще бъде избран наследникът на Сеп Блатер, който няма да може да упражни петия си президентски мандат начело на ФИФА заради корупционния скандал. Освен Платини, другите кандидати за поста са бразилската легенда Зико, принц Али бин Ал Хюсеин от Йордания и кореецът Чхон Мон Джун.

Бившият министър-председател на Белгия Ив Летерм е назначен за старши следовател в УЕФА по въпросите на финансовия контрол на клубовете. Това е съобщил пред агенция ТАСС членът на изпълкома Франтишек Лауринец.

Решението за назначението на Летерм беше прието на заседанието на изпълкома на УЕФА. Задачата на ръководената от него Инстанцията по финансов контрол ще работи по лицензирането на клубовете и финансовия феърплей и е упълномощена да взима решения в случаи на неправомерни действия по тези казуси./БТА