Шефът на УЕФА Александър Чеферин не иска Световното клубно първенство да засенчи по категоричен начин Шампионската лига, а в него отново основни действащи лица да бъдат европейските клубове. От самото начало УЕФА обърна гръб на проекта и се опитва да го саботира по възможно различни начини.

През последните дни президентът на УЕФА предприе още по-кардинални действия и проведе няколко срещи с различни представителите на останалите конфедерации, за да постави на масата темата за Световното клубно първенство като опасност и възможните последствия, които подобен турнир може да има за световния футбол.

Чеферин проведе срещи с представителите на зона КОНКАКАФ и зона Африка, а те не са никак случайно, тъй като в следващите няколко дни ще бъде избран следващият домакин на Мондиал 2026, като в момента двете основни кандидатури са съвместната на САЩ, Канада и Мексико и тази на Мароко.

ФИФА реши да отложи одобрението на проекта, насрочено за края на този месец май, като прие окончателното решение да бъде взето след края на Световното първенство в Русия – в последните дни на юли.

На 12 април президентът на ФИФА Джани Инфантино потвърди за интерес от чуждестранни компании, които са готови да направят много сериозни инвестиции за организирането и провеждането на турнира. Консорциум от инвеститори от Близкия изток и Азия иска с бързи действия да придобие правата върху надпреварата, която ще събере най-добрите отбори на света срещу 25 милиарда долара.

В същото време самите европейски клубове са поласкани от възможността, която ФИФА им предоставя, тъй като турнирът има възможност да генерира много солидни финансови постъпления. От световната футболна централа гарантират място на Реал Мадрид, Барселона, Байерн Мюнхен, Ювентус, Манчестър Юнайтед, Пари Сен Жермен и Манчестър Сити в първото издание на турнира.

Плановете са първият сезон на обновената надпревара да се проведе през лятото на 2021 г., а Европа да има 12 представители. Идеята е световното клубно първенството да се провежда веднъж на всеки четири години, като ФИФА очаква чрез новия формат турнирът да генерира приходи между 650 милиона и 1 милиард долара.

ФИФА насочи усилията си директно към най-богатите европейски клубове в опит да ги убеди да се включат в създаването на новия турнир. Президентът на ФИФА Джани Инфантино проведе среща с представители на споменатите клубове.

Тайната среща допълнително наля масло в огъня и увеличи напрежението между ФИФА и УЕФА. Президентът на европейската организация Александър Чеферин призова европейските клубове да останат единни и се обяви против предложението на Инфантино.