Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че въвеждането на видеоарбитража може да доведе до проблеми в световния футбол. Той заяви, че е прекалено рано правилата в играта да бъдат променяни.

Чеферин е категоричен, че УЕФА ще блокира използването на ВАР в мачовете от Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на нациите.

Използването на видеоарбитража вече бе въведен в Серия А и Първа Бундеслига, а все по-сериозно навлиза неговото използване и в Англия.

„Ние искаме използването на ВАР да бъде изчистено, а в момента не е така. Много е далече от изчистването на неговото използване“, коментира Чеферин.

„Има съдии, които не разбират правилно използването на ВАР, а феновете също не го разбират още. Според мен е прекалено рано да го въвеждаме като правило. Ако започнем да обучаваме съдиите и хората се запознаят с неговото ползване, ние ще го въведем. Трябва всички да го разбират“, добави шефът на УЕФА.

„Като адвокат аз винаги мисля и говоря за значението на правилата. И значението при засадата е, че един футболист има предимство пред другия. Ако имаш дълги крака, дълъг нос, дали има засада? Не, няма. Това не е правилото за засада. Когато използваш ВАР, хората не са наясно и аз виждам проблем в това“, продължи той.

„За да въведеш едно правило, трябва да си наясно с него. Ако не е ясно, ние ще имаме повече проблеми“, каза още Чеферин. 

УЕФА обмисля "данък лукс" за богатите клубове

УЕФА с нов план за “Финансов феърплей“