Българската футболна легенда Христо Стоичков празнува днес 50-годишния си юбилей. И не само у нас, а по целия свят се сетиха за него и редица медии му посветиха материали.

Официалният сайт на УЕФА обаче събра някои от цитатите на други великани в световния футбол и припомни какво са казвали те за Камата през годините. Както винаги, първи в списъка е Йохан Кройф.

Легендарният холандец е човекът, който привлече Стоичков в Барселона, а от там нататък всичко е история. Ето и какво припомнят от УЕФА като изказване на Кройф по адрес на българина:

"Познавам Христо далеч преди головете му за ЦСКА срещу Барселона. Не съм го привлякъл заради тях, а заради качествата му и характера. Той има тежък нрав, но е твърд и последователен и всеки го знае. Имах страшна нужда от човек като него. Когато играеше при мен, той беше бърз, ярък, бележеше, подаваше... Имаше нюх на убиец пред гола", споделя Кройф.

След него идва и цитат от друг не по-малък великан в световния футбол - Франц Бекенбауер. Той е "сърбал попарата" на Камата с националния отбор на Германия, чийто тийм мениджър беше по време на Световното в САЩ'94.

"Стоичков е най-добрият български играч, когото съм виждал. А все пак познавам играчи като Красимир Балъков, Йордан Лечков и Емил Костадинов. Да не забравяме, че съм играл и срещу истински легенди като Георги Аспарухов и Христо Бонев", споделя Бекенбауер.

Ласкаво за Камата наскоро се изказа и Жозе Моуриньо. Вече бившият мениджър на Челси е работил с него в Барселона, докато беше в щаба на сър Боби Робсън, но си го спомня далеч преди това.

"Той е истински гигант. За първи път го видях през 1980 г. на един турнир в Сетубал. Тогава той, Любо Пенев и Емил Костадинов направо попиляха моя отбор. Той беше толкова млад и толкова ярък. После с Барселона съсипа Порто през 1994 г. в Шампионската лига, а аз тогава помагах на Боби Робсън в Португалия."

"Две години по-късно му казах да го вземем в Барселона от Парма. Мотивацията и класата му са огромни и затова той трябва да е сред легендите на световния футбол, мястото му е там", твърди един от най-великите треньори в света.

Ласкавите думи за Стоичков не са спестени и от българските звезди. Ето какви цитати избират от УЕФА от Димитър Пенев и Красимир Балъков:

"Никога не съм имал съмнения, че той е талант още от най-ранна възраст. Експлозивността, характерът и левият му крак бяха ненадминати и просто невероятни", казва Пената.

"Стоичков е най-великият български футболист и със сигурност беше най-добрият от нашата генерация. Чест и удоволствие е за мен да съм играл рамо до рамо с него", споделя пък Балъков.