Супер световното първенство за отбори, което трябва да замени актуалния турнир Купата на Конфедерациите, ще започне през 2021 година, а първата страна, която ще го посрещне ще бъде Китай. ФИФА даде „зелена светлина“ относно организирането на подобен турнир, който ще бъде ръководен от генералния секретар Звонимир Бобан, съобщава „Gazzetta dello Sport“.

Германия на практика спечели последния трофей от Купата на Конфедерациите. Турнирът се проведе това лято в Русия.

Новият турнир ще бъде световно за клубни отбори и в него ще участват 24 тима.

Този нов турнир Супер световно първенство ще се провежда на всеки четири години и ще бъде реплика на Световното първенство, в което участват най-силните национални отбори.

Бобан влиза във ФИФА, ще отговаря за развитието на играта

Отборите ще се класират за Супер световното на база участието в своите конфедерации. В случая отборите от Европа ще придобиват участие в турнира посредством представянето си в Шампионска лига.

Турнирът ще се провежда през лятото – във втората половина на юни, а победителят ще задържи шампионската титла в свое притежание в рамките на четири години.

Правят нова Шампионска лига – световна

24-те отбора, които ще участват на Супер световното ще бъдат разделени в осем групи от по три тима. Само първите ще се класират за фазата на директните елиминации. Ще има четвъртфинали, полуфинали и финал.

Участниците в Супер световното първенство ще бъдат разделени на 12 клуба от Европа (УЕФА), 5 от Южна Америка (КОНМЕБОЛ), два от Африка (КАФ), два от Азия (АФК) и два от Северна Америка (КОНКАКАФ).

Суперсветовно сменя Купата на Конфедерациите

Обсъжда се възможността Океания да има един представител в турнира, който да играе квалификационен мач срещу друг отбор получил възможност за участие в надпреварата.

12-те представители на Европа ще бъдат – четирите последни шампиона в Шампионска лига, четирите последни финалиста в Шампионска лига плюс четирите отбора с най-голям коефициент в Европа. Ако вземем тези показатели към днешна дата, то представителите на стария континент в турнира ще са Реал Мадрид, Ювентус, Барселона, Атлетико Мадрид плюс осемте отбора с най-добър ранкинг според коефициента.