Президентът на ФИФА Джани Инфантино потвърди, че е готов да направи радикална промяна във футбола като организира Супер световно клубно първенство, което ще бъде по подобие на Шампионската лига. Първото Супер световно клубно първенство ще се проведе през лятото на 2019 година. По план турнирът ще бъде три седмици и ще се провежда от втората половина на юни.

Според Инфантино, подобен турнир през последните три седмици на месец юни ще бъде по-атрактивен за телевизиите и спонсорите.

Няма да е изненада, ако Китай посрещне първоначалните издания на турнира, тъй като се очаква местната компания Алибаба да стана генерален спонсор. Компанията вече има подписан договор с ФИФА, който е валиден до 2022 година.

В настоящия формат на световното клубно първенство се състезават шампионите на Европа, Южна Америка, Северна Америка, Азия, Африка и Океания, както и домакинът на турнира. Надпреварата се провежда в рамките на десети дни в последния месец на годината, като победителите в Шампионската лига и Копа Либертадорес се включват директно в полуфиналите и играят по два мача.

Той разкри, че личният му съветник Звонимир Бобан и директорът на отдела за техническо развитие във ФИФА Марко ван Бастен вече работят по проекта.

„Днес футболът не е само Европа и Южна Америка. Светът се променя. Трябва да направим едно много интересно първенство, в което да участват повече отбори, от възможно най-много държави от целия свят. Феновете трябва да бъдат максимално доволни. Турнирът трябва да бъде много по-атрактивен от настоящото Световно клубно първенство. Качеството на футбола трябва да бъде по-високо, за да бъдат по-скъпи телевизионните права“, коментира Инфантино.

„Първото издание на турнира ще бъде през 2019 година, защо не? Надпреварата ще продължава три седмици и ще започва от втората половина на юни, когато ще са приключили вече всички местни първенства. Бобан и Ван Бастен помагат за осъществяването на проекта“, добави шефът на ФИФА.

„Вярвам, че УЕФА ще адаптира Шампионската лига. За формата трябва да бъде постигнато съгласие с клубовете. Това е много важно за модела. Александър Чеферин ще бъде много добър президент на УЕФА. Вярвам, че двамата ще работим добре заедно.“

„Голямата ни цел е да върнем престижа и реномето на ФИФА. Имаме достатъчно финансови средства, за да реализираме целите, които сме си поставили. Фифансовата стабилност е осигурена и вярвам, че няма кой да ни спре, за да постигнем целите си“, каза още Джани Инфантино.